Betéteken túl (x)

A befektetési világ jelentős átalakuláson megy keresztül, a témában Heitner Tamást a Solar Capital Markets kereskedési igazgatóját kérdeztük.

2014. 09. 17. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi a tapasztalata a befektetők magatartásának változásáról ebben a csökkenő hozamkörnyezetben?
– A jegybanki alapkamat csökkenése és a nemzetközi piaci helyzet lehetővé tette a banki betétek kamatainak csökkenését. Megfigyelhető volt, hogy amikor a betéti hozamok tartósan 5 százalék alá estek, akkor viszonylag sok befektető kezdett el magasabb hozamlehetőségekkel bíró alternatívák után nézni. Véleményem szerint ez az 5 százalék egy kritikus szint volt, ráadásul ez ma már csak 2-3 százalék, de még mindig sokan vannak, akik bankbetétben tartják a pénzüket.

– Milyen alternatívái lehetnek ezeknek a befektetőknek, ha magasabb éves hozamot szeretnének elérni?
– Egyrészt mivel a megtakarítások helye a bank, így sokan a banki keretek között maradtak és a befektetési jegyek irányába mozdultak. Tudatosabb befektetők a különböző befektetési alapokat keresték, illetve a befektetési szolgáltatók által kínált portfóliókezeléseket.

– Mire érdemes figyelni, amikor valaki befektetési alapot vagy portfóliókezelést választ?
– A legfontosabb talán a transzparencia! Amennyiben egy befektetés múltja hiteles és átlátható, úgy nagyobb biztonsággal lehet azt választani. Minden esetben tájékozódni kell a kockázat mértékéről, illetve nem árt utánajárni, milyen felügyelőszerv vizsgálata alá esik egy adott befektetési termék és szolgáltató. Minden esetben MNB által felügyelt szolgáltatót érdemes választani.

– A Solar Capital Marketsnél milyen lehetőségek érhetők el, és milyen eredményt sikerült elérni?
– Mi elsősorban portfóliókezelésekkel foglalkozunk. Kiemelkedő teljesítményt zárt a Prémiumvadász portfóliónk, ami 20,45 százalékos nettó hozamot produkált az első lezárt évében.

– Mit érdemes tudni erről a portfóliókezelésről?
– Röviden a Prémiumvadász portfólió kockázatos befektetés, amiért cserébe a befektetők extra hozamot várnak el. Legalább 1 millió forinttól lehet befektetni, de devizát is lehet utalni, illetve az elszámolás is működhet akár euró-, akár dolláralapon.

– Mint már említettem, 20,45 százalékos nettó hozamot sikerült elérni, ami költségektől megtisztított eredmény. A költségstruktúra-sikerdíj súlyozott, ami azt jelenti, hogy a levont költségek mértéke főként az elért hozamszint mértékétől függ, tehát ügyfeleink sikere a mi sikerünk záloga is.
– A portfólió befektetési stratégiája, hogy függetleníti magát a részvénypiacoktól és elsősorban határidős, illetve derivatív termékekbe fektet.

– Említette, hogy kockázatos befektetés. Mi a tapasztalat, hogyan viselik az ügyfelek a kockázatot?
– A válasz többrétű. Egyik oldalról hivatalosan egy eszköz kockázati besorolása a benne szereplő eszközök kockázati szintjétől függ. Másik oldalról tartalmaz egy egyedi kockázati változót, ami mindenkinél más. Ha egy egyszerű példát nézünk, akkor a pénzfeldobás nagyon kockázatos befektetés, hiszen duplát vagy semmit ér a fej vagy éppen az írás eltalálása. Nem mindegy, hogy 100 forinttal vagy 1 millió forinttal játszunk. Ilyen magas kockázatos befektetés is alacsony kockázatú, ha 100 forinttal játszottunk.

– Mindenképpen érdemes diverzifikálni.
– Egy gyakorlatiasabb példa, ha azt nézzük, hogy valakinek 10 millió forint megtakarítása van, ezt két helyre fekteti: 60 százalékát biztos, 2 százalékot hozó bankbetétbe, a maradék 4 millió forintot kockázatos befektetésbe. Ha a kockázatos befektetés 20 százalékos nyereséget eredményez, akkor az összes portfólió értékre vetített hozam 9,2 százalék. Ha a negatív kimenetelt nézzük és a kockázatos befektetés 10 százalékos veszteséget eredményez, akkor a teljes pénzen 2,8 százalék veszteség keletkezik. Véleményem szerint ez összességében egy vállalható kockázat ilyen hozamlehetőséggel.

– Mit vár a jövőtől?
– Habár az elemzői várakozások szerint a jövő év végére hozamemelkedés várható, de mivel ez nem jelentős, így tartósan fel lehet készülni az alacsony banki kamatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.