Óriásira duzzadtak az árnyékbankok

A kevéssé ellenőrzött pénzügyi társaságok ügyfelei nagy kockázatokat vállalnak a haszon reményében.

Csécsi László
2014. 10. 18. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb pénztömegek mozognak a hitelezők és a hitelfelvevők között anélkül, hogy a bankrendszernek bármi köze lenne hozzájuk. A pénzügyi szabályozók szerint a bankszektoron kívüli pénzügyi szolgáltatások rendszere, más néven árnyékbankrendszer a válság 2008-as kitörését követően erősödött meg, mára pedig akkora méreteket öltött, hogy az már a rendszer stabilitását veszélyezteti.

A folyamat elszabadulása Kínában érezhető leginkább, ott egyes becslések szerint az éves bruttó hazai termék (GDP) csaknem 40 százalékának megfelelő összeg mozog a bankszektoron kívüli hitelekben és befektetési termékekben. A világ más részein is nőtt az árnyékbankok szerepe: Európában a bankok által folyósított összes hitel összegének akár a felét is elérhetik az árnyékbankrendszeren keresztül folyó kölcsönök.

A szabályozáson kívül eső forrásszerzés nem véletlenül a válság után kezdett virágozni. Ekkor szigorúbbak lettek a hitelezésre vonatkozó megkötések, a bankok magasabb tőkét, jobb átláthatóságot és mérleget vártak el a hozzájuk forduló vállalatoktól. A romló gazdasági viszonyok közepette azonban egyre több olyan cég volt, amelyik nem tudta átvinni a bankok által magasabbra emelt lécet. Ők végül különböző közvetítőkön keresztül, drágán, de mégis csak szereztek pénzt. A közvetítők pedig a kockázatos vállalatok a hitelezéséhez szükséges összeget direkt erre a célra létrehozott befektetési termékeikből fedezték. Az így kínált alapok viszonylag magas hozamot ígérnek, ám a befektetők ritkán láthatnak be a kockázatok mögé. Mivel a banki termékek hozamai esni kezdtek a világban, sok befektető mégis úgy gondolta, és gondolja még most is, hogy érdemes ezekbe a termékekbe fektetni.

A befektetések azt eredményezték, hogy az átlagosnál könnyebben fizetésképtelenné váló cégek által okozott kockázat továbbterjedhetett a közvetítőkön keresztül a befektetők felé. Ez a folyamat önmagában hasznos, ezért az árnyékbankrendszert nem is tekintik eredendően bűnös intézménynek a szakemberek. Abban az esetben azonban, ha túlságosan nagyra növekszik, a kockázatok tovagyűrűzése miatt az egész rendszerre veszélyes lehet.

A hitelezés e formájával a másik probléma az, hogy miközben a bankoknak egyre szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük, ezek a folyamatok kibújnak a szabályozó hatóságok látóköréből. A válság előtt is előfordult, hogy azok a cégek, amelyeket a hagyományos bankrendszer túlságosan kockázatosnak ítélt, ezért nem finanszírozott, más úton jutottak forráshoz. Az így folyósított hitelek viszont jóval kockázatosabbak az átlagosnál, és bedőlés esetén más társaságokat is magukkal ránthatnak. A legnagyobb árnyékbankrendszerrel bíró Kínában például rendszeresen előfordul, hogy egy-egy fizetésképtelen nagyvállalat több hitelezőjét is nehéz helyzetbe hozza. A veszélyeket fokozza, hogy az árnyékbankrendszer résztvevői nemegyszer szoros szálakkal kapcsolódnak a hagyományos bankokhoz, így a nagy kockázatot vállaló társaságok bedőlésével más pénzintézetek is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A veszélyekre a világ pénzügyi szakemberei már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, de tényleges lépéseket csak nemrégiben tettek a folyamat megállítására. Az Európai Bizottság már elfogadott egy határozatot az árnyékbankrendszer visszaszorítására. A szabályok többek között arra kötelezik hitelek hátterét nyújtó alapokat, hogy a vagyonuknak legalább tíz százalékát egy napon belül lejáró, további húz százalékát pedig egy héten belül esedékes eszközökben tartsák. Ezáltal ugyanis könnyebben hozzáférhetnek a befektetők a pénzeikhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.