Védi a netadót a Bloomberg állandó szakértője

A világ vezető pénzügyi médiumában védték meg az internetadót.

MNO
2014. 10. 30. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi internetadó védelmében – ez a címe annak a publicisztikának, amely kedden jelent meg a világ egyik vezető, hírügynöksége és egyéb orgánumai révén leginkább pénzügyi, gazdasági kérdésekre szakosodott médiavállalatának internetes véleményoldalán. A www.bloombergview.com lapon olvasható cikket jegyző Leonid Bershidsky – a Bloomberg állandó szerzője, a Financial Times és a Wall Street Journal által létrehozott Vedomosti című orosz gazdasági napilap alapító szerkesztője, a Forbes magazin orosz változatának korábbi, jelenleg Berlinben élő kiadója – szerint „az információfogyasztás megadóztatása nem is olyan őrült elképzelés”.

Bershidsky emlékeztet: miközben a világon nincs párja az Orbánék által bevezetni szándékozott „bitadónak”, az elképzelés nagyban illeszkedik a kormány eddigi adópolitikájához, és csupán kiterjesztése a korábbi telefonadónak, amely mellett a szerző szerint szólnak legitim érvek. Miközben elismeri, hogy az elvonás eredetileg tervezett – még a 700 forintos plafon előtti – mértéke súlyosan érintette volna az átlagos internethasználót, és a kormánynak szerinte is meg kellene hajolnia a tiltakozók akarata előtt, szerinte ha egy kormány megadóztatja a fogyasztást – márpedig a világ legtöbb kormánya ezt teszi –, logikus, hogy ezt az adatok körére is kiterjeszti.

„Nincs ok arra, hogy egy társadalom, amely elfogadja a hagyományos telefonálás megadóztatását, elvesse az internetforgalomét” – vélekedik, sőt szerinte a nagy internetfogyasztás megadóztatása hozzájárulhat a világháló semlegességének megőrzéséhez is.

„Azzal is lehet érvelni, hogy nekünk, internethasználóknak valójában nincs szükségünk olyan sok videó és hanganyagra, mint amennyit a szolgáltatók, és különösen a reklámozók ránk erőltetnek. Vessünk csak egy pillantást az önmaguktól elinduló videókra a Facebookon és máshol: ha adót kellene fizetnünk a megtekintésünk után, többünk bizonyára blokkolná őket” – írja, hozzátéve: „Van egy ok, ami miatt úgy vélem, ha lehet, progresszív módon, meg kellene adóztatni a nagyfokú internethasználatot: ez arra kényszerítené a számítástechnikai vállalatokat, hogy fejlesszenek ki eszközöket a forgalom minimalizálására.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.