A mobilunkon fogunk videózni

Ericsson: Az adatforgalom megugrásának oka a médiatartalmak növekvő fogyasztása.

2014. 11. 24. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évtized végéig megtízszereződik a teljes mobiltelefonos adatforgalom, ami az ügyfélszám növekedése mellett a videonézésre alkalmas eszközök rohamos fejlődésének és terjedésének tudható be. 2020-ra a mobil adatforgalom több mint felét a közösségi médiában, reklámokban megjelenő, valamint a valós idejű (streaming) videók megtekintése adja – derül ki az Ericsson globális, félévente megjelenő mobilitási jelentéséből. A világszerte több mint száz hálózaton végzett rendszeres forgalmi mérések alapján elkészített tanulmány bemutatásakor Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a világszerte kiépítés alatt lévő 4G-s hálózatokon a videók letöltése a teljes adatmennyiség 45-55 százalékát teszi már jelenleg is, a legkedveltebb szolgáltatás pedig az ingyenesen elérhető YouTube. Nem meglepő módon elsősorban a fiatalabb korosztály nyitott a mind több rétű médiafogyasztásra, ami nagyban meghatározza a jövőben a piaci folyamatokat.

Az igények növekedése mellett a technológia fejlődése – egyebek között a képernyőfelbontás és az adatátvitel növekedése – együttesen egyre nagyobb adatfogyasztást fog eredményezni. A fejlődési ütem – mutatott rá Jakab Roland – ráadásul lényegesen gyorsabb lesz, mint amit például a GSM technológia esetében láthattunk: a hagyományos mobiltelefon-hálózat 10-15 év alatt épült ki globális szinten, míg a 4G/LTE technológiával a lefedettség a 2013-as 20 százalékról 2020-ra a világ teljes népességének 70 százalékát éri el. Az előrejelzés szerint 2020-ig az előfizetések 90 százaléka – körülbelül 6,1 milliárd darab – széles sávú mobil-előfizetés lesz a világon, és a hat évnél idősebb lakosság 90 százalékának lesz mobiltelefonja. Napjainkban világszerte nagyjából 2,7 milliárd ilyen előfizetésről lehet beszélni, ez a szám csak 2014-ben 800 millióval bővült. A legtöbb új előfizetést a nagy népességszámú, feltörekvő ázsiai országokban, Kínában és Indiában kötik. Az igazgató a tanulmány kapcsán kitért a közép-európai térségre is: szavai szerint itt sokkal több előfizetés van, mint ahány ember, a mobilpenetráció 145 százalékos. Ennek az az oka, hogy költségtakarékosság miatt sokan több szolgáltatónál is szerződést kötnek, és kihasználják a hálózatokon belüli kedvezőbb díjakat – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Az Ericsson jelentése szerint az idei harmadik negyedévben eladott összes mobiltelefon mintegy 70 százaléka már okostelefon volt, míg egy évvel korábban még csak 55 százalékos volt ez az arány. Mint arra a szakember felhívta a figyelmet, az új típusú készülékek gyors terjedése ellenére ma még az okostelefonok csak 37 százalékát teszik ki a mobil-előfizetések teljes számának, ami arra utal, hogy az ágazatban még mindig rejlenek növekedési lehetőségek. A várakozások szerint 2016-ra fogja meghaladni az okostelefonok száma az alapkategóriás készülékekét világszerte.

A tanulmányt ismertető sajtótájékoztatón Gódor István, az Ericsson tudományos munkatársa arról beszélt, hogy az 5G technológia kereskedelmi bevezetése 2020-ra várható, ami a felhőalapú rendszerek terén is komoly fejlődést hoz. A szakember szerint több ezer új felhasználási terület nyílhat meg az új technológia segítségével, jelentősen fejlődhet majd példának okáért a gépek közötti kommunikáció az egészségügyben, a szenzorokkal felszerelt okosotthonokban, valamint a közúti forgalom biztonságának növelésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.