Piros jelzés az áfacsalásnak

Elfogadta az Országgyűlés az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer bevezetését.

2014. 11. 19. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szünteti meg száz százalékban az utaztatásos áfacsalásokat a január elsejétől bevezetendő elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer, ugyanakkor a költségvetésnek okozott évi ezermilliárd forintos kár vélhetően jelentősen csökken majd az intézkedésnek köszönhetően – hívta fel a figyelmet tegnap Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője. A rendszer bevezetését tegnap fogadta el az Országgyűlés, a kormány ehhez 8,5 milliárd forintot biztosít. Az intézkedés célja, hogy az áruk valós útja nyomon követhető legyen, az országba pedig csak azok a szállítmányok léphessenek be, amelyeket előzetesen bejelentettek az adóhatóságnak.

Helik Ferenc a Napi Gazdaság által a témában szervezett konferencián elmondta, a Nébih a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) együttműködve ellenőrzi majd azt is, hogy a bejelentett szállítmányok honnan származnak, és az adott telephely, ahová az áru kerül, valóban létezik-e. Szavaiból kiderült, hogy a Nébihen belül külön operatív központot hoznak létre, hogy az adóhatóságtól kapott információkat elemezzék. Jelezte: korábban kiemelt, mély közúti ellenőrzésekkel próbálták elejét venni az utaztatásos áfacsalásoknak. Bár voltak eredményeink, de nem sikerült széles körben megakadályozni a visszaéléseket. Egy korábbi esetet említve jelezte: a NAV és a Nébih emberei egy határátkelőnél tartottak kiemelt ellenőrzést, ami alatt a kamionforgalmat is megmérték. A vizsgálatból pedig kiderült, hogy az ellenőrzés másnapján 1500-zal kevesebb kamion haladt át az említett szakaszon. Jelezte: az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer mellett a Nébih a Hu-go útdíjrendszer adatait is felhasználja majd a kockázatelemzési munkájához.

Elmondása szerint a szigorított ellenőrzések egyik fő célja, hogy a fogyasztók minél biztonságosabb és jobb minőségű áruval találkozzanak a magyar piacokon. Emlékeztetett rá, hogy a kiemelt ügyek igazgatósága az elmúlt két évben 674 ellenőrzést végzett, 5500 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek, 2 ezer tonna árut vontak ki a forgalomból, 530 millió forint bírságot szabtak ki, ennek 85 százaléka befolyt a központi költségvetésbe. Eddig összesen 8,5 milliárd forint áfa- és adóelkerülést állapítottak meg, tavaly óta pedig 71 millió forint eljárási díjat szedtek be, ami a szervezet 9 havi bérköltségének felel meg.

Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a fogyasztói tudatosságot és a vásárlói döntést elősegítő védjegyekkel kapcsolatban elmondta: túlkínálat van a piacon, a különböző tanúsítórendszerek közt nem tudnak eligazodni a fogyasztók. Ezt bizonyítja az Agrárgazdasági Kutatóintézet legutóbbi vizsgálata is. A megkérdezett vásárlók több mint 80 százaléka nem tudott magától egyetlen védjegyet sem megnevezni, kép alapján is csak kevesen ismerték fel a minőségtanúsító szimbólumokat. Szinay Attila szerint ezért újra kell szabályozni a védjegyhasználat rendszerét, pontosan meg kell jelölni a célcsoportokat, fel kell deríteni a fogyasztók elvárásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.