Bőven akad teendőjük mostanság a szeszfőzdéknek. – Hatalmas a tülekedés, mindenki még az idén ki szeretné főzetni cefréjét – erről beszélt lapunknak egy szabolcsi főzdés. A vállalkozó elmondása szerint több hete hasonló a helyzet. Az új adótörvény javaslatának nyilvánosságra kerülése után gyorsan híre ment, hogy jövőre a kisebb mennyiség főzetése után is fizetni kell jövedéki adót, mégpedig literenként nagyjából nyolcszáz forintot. Így 2015-ben már nemcsak a főzdés hét-nyolcszáz forintos munkadíját kell leróni, hanem a közterhet is, amelynek nyomán egy liter párlat előállítása nagyjából 1500-1600 forintba kerülhet. Nem beszélve a gyümölcsről, amiből a cefre készült. – Most a szilvát főzzük, annak van itt az ideje – mondta kérdésünkre egy másik bérfőző, hozzátéve: amíg szilvacefre áll az udvaron, almapálinkát sehogyan sem lehet készíteni. – Az alma íze, zamata akkor is megérződik a szilvapálinkán, ha alaposan kitisztítják a berendezést – jegyezte meg a szakember.
Márpedig hatalmas mennyiségben főznének a falvakban, kisebb városokban élő gazdálkodók, gyümölcsöstulajdonosok almapárlatot. Az idei év ugyanis kiváló almatermést hozott, ám az orosz embargó miatt nagy mennyiségű gyümölcs maradt itthon. A helyzeten az sem segített, hogy a hazai üzemek tíz-húsz forint körüli árat kínáltak a léalmáért. Sokan inkább ledarálták a termést, és várták a januárt, hogy pálinkát főzessenek.
– Mi lesz így jövőre? – vetettük fel az egyik beregi főzdetulajdonosnak. – Jó, ha a mostani forgalom ötöde megmarad – mondta a vállalkozó, majd hozzátette: ha tudta volna, hogy ezt tervezik a döntéshozók, rég eladta volna a főzdét. – De más hatással is számolni lehet ám – jegyezte meg mellette álló társa. – A helyiek szegény emberek, csak kevesen fizetik majd ki az adó miatt megemelkedő főzési költségeket – mondta, s leszögezte: amíg a fővárosiakat az internetadó foglalkoztatja, a vidéknek a szeszadó az igazi kérdés. – Csak nehogy újra vodkában ússzon a környék – tette hozzá.
Más vélemények szerint inkább az illegálisan előállított házi pálinka áraszthatja el a piacokat és a kocsmákat. A szakma egyes résztvevői szerint az otthoni főzésre alkalmas készülékek sokasága találhat gazdára a következő hetekben, de feltételezhető, hogy a folyamatról a hatóságok kevéssé szereznek majd tudomást. Ezzel együtt nyilván arról sem, hogy ki és mekkora mennyiségű párlatot állít elő otthonában saját magának, esetleg – akár némi ellenértékért – a szomszédjának vagy bárkinek például a harmadik faluból.