Áfacsalás: harmincmilliárd a tét

Rendszerint cégláncokkal követnek el visszaéléseket a munkaerő-kölcsönzésnél.

Jakubász Tamás
2014. 12. 03. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 30 milliárd forintot is hozhat a közkasszának évente a nemrégiben elfogadott adócsomag egyik szabálya. A rendelkezés általában fordított áfafizetést ír elő a munkaerő-kölcsönzésnél és az iskolaszövetkezetek működésekor.

– A területen évről évre jelentős visszaéléseket leplez le az adóhivatal, az új passzus kialakítását leginkább ez indokolta – mondta lapunknak Szatmáry Kristóf. A Fidesz országgyűlési képviselője megjegyezte: egyes vállalkozások némelykor olyan alacsony díjat számolnak fel megrendelőjüknek, amely mellett képtelenség legálisan elvégezni egy-egy feladatot. Az érintettek vagy a dolgozók után nem fizetnek közterheket, vagy az áfát nem róják le. A politikus másik fontos szempontként a munkavállalók védelmét nevezte meg. – Ilyen keretek közt nagyjából negyedmillió ember tevékenykedik, és már csak az egészségügy és a nyugdíj szempontjából is lényeges, hogy munkavégzésüket a foglalkoztató bejelentse, és a terheket meg is fizesse – közölte Szatmáry Kristóf, hozzátéve, az eddigi helyzetet alapjaiban változtathatja meg a forgalmiadó-fizetés megfordítása. A képviselő megjegyezte: ahhoz, hogy a megszavazott jogszabály januárban életbe léphessen, az Európai Unió jóváhagyására is szükség van.

– Úgy tudom, a kormányzat már eljuttatta Brüsszelnek a szükséges iratokat, és nincs kétségem afelől, hogy az EU döntéshozóinak is fontos az adócsalás visszaszorítása – zárta szavait a politikus.

A munkaerő-kölcsönzésnél tapasztalható visszaélésekről már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adott lapunknak tájékoztatást. Közölték: az elmúlt három esztendőben mindannyiszor százával ellenőrizték a munkaerő-kölcsönzés résztvevőit, a bevallások vizsgálatakor tíz esetből átlagosan nyolcban-kilencben bukkantak szabályszegésre. A hiányzó adó mindhárom évben milliárdos összegű volt, az idén – november végéig – túllépte a 8,5 milliárdot.

A hivatal felvázolta a munkaerő-kölcsönzésnél tapasztalható adócsalások módszerét, lényegét is. Ebből kiderül: tipikusnak nevezhető a fiktív számlázási lánc kialakítása. Ekkor a munkavállalókat a láncolat legvégén található vállalkozásnál helyezik el, mégpedig úgy, hogy a dolgozókat bejelentik a NAV-nál. Az alkalmazottak a szükséges munkát elvégzik, ami után ki is állítják az áfás számlát. A számla összege fedezi a dolgozók munkabérét, az azután fizetendő közterheket, és magában foglal némi hasznot is. A láncolat vállalkozásai levonják, visszaigénylik a számlán szereplő forgalmi adót, ám az áfa végül nem érkezik be a közkasszához. A visszaélés a személyi jövedelemadó és a járulékok elcsalásával válik teljessé: a munkavállalók megkapják ugyan fizetésüket, s foglalkoztatójuk közli velük, hogy a közterheket levonta, befizette, ám az összegekhez végül sohasem jut hozzá az államkincstár.

Az illegális folyamat persze csak akkor mehet hosszabb ideig, ha a társaságokat – különösen a lánc végén szereplő céget – néhány havonta lecserélik. A dolgozók mindebből azonban nem sokat érzékelnek, munkakörülményeik rendszerint nem változnak. Mint megtudtuk, a NAV pénzügyi nyomozói számos esetben komplett bűnszervezeteket buktattak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.