Devizahitelek: segítünk Horvátországnak

A lengyelországi bankok nem rögzítik az árfolyamot, de érvényesítik a negatív svájcifrank-kamatlábat.

MNO
2015. 01. 20. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csatorna kedd esti híradójában elhangzott: a horvát kormány segítséget kért a magyartól, hogy megoldja a svájcifrank-alapú hitelek felvevőinek problémáját. A Nova TV riportere Budapesten beszélt az NGM államtitkárával, aki elmondta, hogy a törvények fordítása folyamatban van, és még kedden elküldik azokat Horvátországba. Két törvényt fordítanak angolra: az egyik a forintosítási törvény, vagyis a frankhitelek forintra váltásáról szóló, a másik pedig a fair bankokról szóló jogszabály. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rögzítik a kuna és a svájci frank átváltási árfolyamát egy évre, a költségeket pedig a pénzintézeteknek kell viselniük.

A lengyelországi bankok alkalmazkodnak a lengyel pénzügyi stabilitás bizottságának (KSF) keddi utasításához, és korábbi, bankok közötti megállapodások ellenére érvényesítik a negatív svájcifrank-kamatlábat, a svájci frank zlotyhoz mért árfolyamát viszont nem rögzítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.