Már nem olyan nagy gond a rezsi

Tavaly a korábbiaknál kevesebb közmű- és telefontartozás kerülhetett a végrehajtók elé.

Jakubász Tamás
2015. 01. 12. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly kevesebb családnak okozhatott gondot a rezsiszámlák kifizetése – akár ez a következtetés is leszűrhető az elmúlt esztendő pénzbehajtási adataiból. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara kimutatásából mindenekelőtt az derül ki, hogy a hitelezők 2014-ben nagyjából 550 ezer esetben terelték jogi útra adósaik ügyét. Akárcsak úgy, mint korábban, hiszen a pénzükre váró cégek, szervezetek és magánszemélyek az utóbbi néhány évben is nagyjából ennyiszer kezdeményezték a közjegyzőknél a tartozások beszedésének megkezdéséhez szükséges irat, az úgynevezett fizetési meghagyás kiállítását.

A valamivel több mint félmillió ügy önmagában nem tűnik soknak. Az adósok anyagi helyzetét leginkább az mutatja meg, hogy az esetek közül mennyi kerül utóbb a végrehajtók elé. A közjegyzői irat után ugyanis a tartozást felhalmozó ügyfél, üzleti partner még maga teljesítheti kötelezettségét. A hiányzó összeg behajtása felől csak akkor intézkedhet a vagyoni kényszert is alkalmazó végrehajtó, ha a tartozás kiegyenlítése meghatározott időn belül nem történik meg. Az adatok szerint a múlt évben három esetből nagyjából kettő adott munkát a végrehajtóknak, miközben 2013-ban az arány még négyből három volt. Másképpen fogalmazva: tavaly – a korábbi esztendőhöz képest – 29 ezerrel kevesebb végrehajtás indult ilyen keretek között.

A folyamat hátterében meghúzódó okokról a közjegyzői kamara elnökét kérdeztük. Tóth Ádám azzal kezdte: mindenképpen üdvözlendő, hogy mérséklődött a végrehajtókig eljutó ügyek száma. Eszerint az adósok nagyobb aránya tudta kiegyenlíteni elmaradásait, de az is lehet, hogy többen egyezségre jutottak szolgáltatójukkal.

– A lakosság fizetőképességének javulásában nyilván szerepet játszanak a rezsicsökkentés eredményei, a devizahitelek kérdésének rendezéséért tett lépések, valamint a kedvező bér- és foglalkoztatási adatok – mondta a kamarai vezető, ugyanakkor hozzátette: a végrehajtás sorsára jutók tábora így is meglehetősen nagy, s továbbra is tartja magát a megállapítás, miszerint a társadalom számos tagja elért lehetőségeinek végső határához. A megoldás Tóth Ádám szerint egy új szabályrendszer, a magáncsőd bevezetése lehet. Sokaknak ugyanis csak a jövedelmek megfelelő beosztásában, a tartozások leküzdésében kelne el némi segítség.

A tavalyi adatok közül érdemes kiemelni, hogy az 550 ezer eset nagyjából kétharmada, vagyis körülbelül 370 ezer eljárás rezsitartozás, azaz kiegyenlítetlen víz-, gáz-, villanyszámla miatt indulhatott el. Ezenfelül számos alkalommal telefoncégek próbálták meg behajtani ügyfeleik adósságát, némelykor pedig parkolási, esetleg bankügyek adtak okot a fellépésre. Az adósok rendszerint nem vitatták tartozásukat, az elmúlt időszakban évente csupán az esetek pár százalékában indult per hitelezői igény nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.