Milliárdos korrupció a vidékfejlesztési hivatalnál?

Feljelentést tettek a 2009-ben kiírt pályázatok miatt.

2015. 01. 12. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – írja a Napi Gazdaság. A feljelentés előzménye, hogy a lap munkatársa több alkalommal is felhívta a szervezet figyelmét: súlyos visszaélések történhettek a 2009-ben mezőgazdasági termékek értéknövelésére kiírt pályáztatás és a kifizetések során.

Az ügy jelenleg egy céget érint, ám az újság úgy tudja, a visszaélésekben tucatnyi társaság vehetett részt. A költségvetésnek okozott kár elérheti a tízmilliárd forintot. A pályáztatás során jellemzően frissen alapított cégek jutottak százmilliókhoz úgy, hogy a tenderben előírt feltételeket nem tartották be. Érdekessége az ügynek, hogy a végül feljelentéssel zárult ügyben az MVH több kiutalást is végrehajtott, márpedig ehhez elvileg előbb minden esetben meg kellett volna győződnie arról, hogy a pályázó által közöltek megfelelnek a valóságnak. Pontosabban arról, hogy a gépet, amiért kifizetik a több száz millió forintos támogatást, valóban beszerezték.

Az ügyben érintett cégek közül például a Vegoline Kft. 2009. november 20-án alakult, tíz nappal később már be is nyújtotta pályázatát, s elnyerte a gépvásárlásra megszerezhető összeg maximumát, 1,6 millió eurót, akkori árfolyamon nagyjából 432,672 millió forintot. A társaság olyan szárítógép beszerzését és beüzemelését jelezte az MVH-nak, amelyről a gépgyártó cég, a Momál Kft. azt állította, le sem gyártotta. A Vegoline támogatási ügyével kapcsolatban már a NAV is vizsgálatot folytat – írja a lap.

A kérdéses pályázatokat 2009 végén nyújthatták be a társaságok, az MVH pedig 2010 májusában hirdetett győzteseket. A nyertesek általában a kiírás előtt néhány héttel alakult cégek voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.