Novemberben is pörgött az ipari termelés

5,8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bővülés után.

MNO
2015. 01. 08. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz képest 3,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, míg októberben 2,6 százalékos csökkenést jelentett a KSH. A termelés 2014 első 11 hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb, mint 2013 azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a „hullámzás” alapvetően a járműgyártással függ össze, a többi ipari ágazatban inkább stagnálás volt. A járműgyártásnak rendkívül nagy súlya van, a kapcsolódó ágazatok nélkül is bő negyedét adja az ipari termelésnek – tette hozzá.

 

 

A múlt esztendő első tizenegy hónapjából háromszor, májusban, augusztusban és októberben csökkent az ipar kibocsátása az előző havival összehasonlítva. Ezek közül a legnagyobb, 5,7 százalékos augusztusi visszaesést az autógyárak dolgozóinak szabadságolásával és a típusváltással indokolt átszerszámozással magyarázták az elemzők.

Éves összehasonlításban tavaly márciusban, májusban, júniusban és júliusban is két számjegyű, azaz tíz százaléknál magasabb volt az ipari termelés növekedése és a novemberi adatot is beleszámítva tizenötödik hónapja, 2013 szeptembere óta megszakítás nélkül tart az emelkedés. Az ipari termelés részletes adatait január 14-én közli a KSH.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a KSH csütörtökön közölt ipari termelési adatait kommentálva kifejtette: a novemberi szám jobb lett a vártnál, azonban – egyebek között a beszerzésimenedzser-index adatok alapján – decemberben lassulásra lehet számítani, amihez a Suzukinál történő modellváltás is hozzájárulhat. A szakértő 2014-re átlagosan 7,5, idénre pedig 5 százalékos ipari növekedéssel számol.

 

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén kiemelte, hogy a várt 2,4 százaléknál lényegesen nagyobb, 5,8 százalékos dinamikával bővült a magyar ipari termelés novemberben. Hozzátette: rövid távon a forint gyengülése segítheti az exportot, de várhatóan mérsékelt marad az ipari növekedés dinamikája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.