Szijjártó Péter: 2015 az új kihívások éve lesz

Az Egyesült Államokkal folytatott együttműködés komoly szerepet játszik gazdaságunk növekedésében.

MNO
2015. 01. 30. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly az első 10 hónapban 12 százalékot meghaladóan nőtt, a magyar export ugyanebben az időszakban 24,6 százalékkal emelkedett az Egyesült Államok irányába. Ma már 1750 amerikai vállalat működik Magyarországon, mintegy 90 ezer munkavállalót foglalkoztatnak – tette hozzá. Úgy vélte, az Alcoa új beruházásával a magyar–amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete indul. Jelezte, hogy az 50 legnagyobb amerikai multinacionális vállalatból 40 folytat valamilyen tevékenységet itt, ezért is kötötte a kormány a legtöbb (tíz) stratégiai megállapodást amerikai vállalatokkal.

Szijjártó Péter szerint 2015 az új kihívások éve lesz, világpolitikai, világgazdasági és biztonsági szempontból is gyors változások zajlanak a világban, és Magyarország célja, hogy ezeknek a változásoknak a nyertese legyen. A sikerhez szavai szerint új stratégiára van szükség, mert azok az országok lesznek nyertesek, amelyek a lehető legtöbb beruházást vonzzák és a lehető legtöbb munkahelyet teremtik. Emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt években számos olyan lépést tett, amelyek ezt segíthetik: az adórendszert, az oktatást, a szakképzést átalakította, a munkajogi szabályozást pedig átszervezte.

A miniszter elmondta: az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen tavaly az EU-ban holtversenyben a második legnagyobb gazdasági növekedést értük el, és a munkanélküliség is jelentősen csökkent, az ország 22 éves foglalkoztatási rekordot ért el: 4,2 millió ember dolgozik és fizet adót, miközben 2010-ben még csak 1,8 millió adófizető volt. A magyar modell működik, a kormány pedig „átadott a múltnak egy korábbi gazdasági dogmát” és bebizonyította, hogy egy időben lehetséges gazdasági növekedés és munkahelyteremtés, illetve államadósság csökkentés és fegyelmezett költségvetési politika – mondta.

Szijjártó Péter az Alcoa-beruházásról elmondta: a fejlesztéshez a magyar kormány egymilliárd forintnyi támogatást adott. Hozzátette: a fejlesztés révén az Alcoa saját munkavállalói létszáma meghaladja a kétezret. Elismeréssel szólt arról, hogy az amerikai vállalat a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás óta 75-ről 78 százalékra növelte a magyar beszállítói részarányt. Szerinte az Alcoa hosszú távú elköteleződését jelzi az is, hogy az átadott Dura-Bright keréküzemben 2020-ra 214 ezer darabbal kívánják növelni éves keréktárcsa gyártásukat.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az üzemcsarnok létesítése is alátámasztja az erős kereskedelmi kapcsolatok meglétét az Egyesült Államok és Magyarország között. Megjegyezte, hogy az Alcoa önmagában több mint 5000 munkavállalónak ad munkát a beszállítókkal együtt. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a cég 125 éve létezik. Magyarország 1000 éves történelméből az a 125 év nem túl hosszú, de az Egyesült Államok számára a 125 év fennállásának felét jelenti – fűzte hozzá.

Colleen Bell rámutatott, hogy a termelés és a minőségi termékek előállítása önmagában nem elég, mert a vállalatoknak kötelessége a környezetvédelemre és a biztonságos munkahelyekre odafigyelni, valamint felelősséggel tartoznak a közösség iránt, amelyben működnek. Szerinte az Alcoa ilyen tekintetben is kiváló cég, hiszen magyarországi szerepvállalása óta több mint 90 millió dollárt biztosított mintegy 400 társadalmi szervezet számára jótékonysági céllal.

A nagykövet hangsúlyozta: mind az amerikai befektetők, mind a magyar fél érdekelt a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben. Együtt kell dolgozniuk azért, amit külön-külön nem lennének képesek megvalósítani – mondta. Colleen Bell közölte: amerikai nagykövetként a jövőben szorgalmasan dolgozik majd azért, hogy az amerikai és a magyar üzleti élet számára új lehetőségek teremjenek és együttműködésük tovább javuljon.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester köszönetét fejezte ki Colleen Bellnek, hogy első hivatalos vidéki útja Székesfehérvárra vezetett. Egy olyan városba, ahol kiváló szövetséget lehet találni a város, az ország és egy amerikai cég között – mondta. Bejelentette, hogy a városban futó buszok kerekeit a jövőben fokozatosan lecserélik Alcoa-termékekre a helyi közösségi közlekedést működtető céggel egyetértésben.

Forgó Béla, az Alcoa Magyarország nyugdíjba vonuló vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a tőkeerős Alcoa magyarországi szerepvállalásával és a magyar munkaerő hatékonyságával sikerre voltak ítélve. Utódja, Katus István elmondta: az Alcoa-Köfém stabilan az 50 legnagyobb hazai vállalatok egyike, tavaly 200 milliárd forint árbevételt értek el, amelynek 90 százaléka exportbevétel volt.

Török Attila üzletág-igazgató közölte: alig több mint hat éve kezdték el a Dura-Bright termékek gyártását, és főként az európai eladások felfutása miatt volt szükség a második üzemre. Hozzátette: a csarnok és a technológia is geotermikus energiát használ majd.

A cég sajtóanyaga szerint a beruházással megduplázódik a Dura-Bright EVO felületkezelésű keréktermékek gyártókapacitása, melyek tízszer ellenállóbbak a korróziónak. Az alumíniumkerekek értékesítése a 2010-es 30 százalékról várhatóan 50 százalékra fog növekedni 2018-ra a teljes piacot tekintve. A beruházással 35 új munkahely jött létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.