Végrehajtások: a Kúria az adósokat védené

A végrehajtási ügyekben indult perek eljárási szabályainak megváltoztatását javasolja a Kúria.

Jakubász Tamás
2015. 02. 17. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahitelügyek újabb fontos részletkérdéseit tekintette át a Kúria két szakmai, joggyakorlat-elemző csoportja. A testületek megállapításai tovább csiszolhatják, pontosíthatják azokat a jogi megoldásokat, amelyek a hitelügyek okozta viták megoldását szolgálhatják. A nemrégiben lezárult vizsgálódások legfontosabb tudnivalóiról Gombos Katalin, a Kúria szóvivője adott kérdésünkre tájékoztatást. A bírónő azzal kezdte: az első elemzőcsoport munkája menet közben alaposan megváltozott, a törvényhozás ugyanis tavaly nyáron, majd ősszel összesen három jogszabályt fogadott el a devizahitelek és forintkölcsönök ügyének rendezéséről. – A paragrafusok számos olyan kérdést megválaszoltak, amelyek a múlt év elején, a testület megalakításakor még feleletre vártak – mutatott rá a szóvivő.

Annyi azonban a jogi elemzés alapján valószínűnek tűnik, hogy az adósok közül többeknek érdemes lehet átgondolni: abbahagyják-e a pereskedést, vagy folytatják a félbemaradt bírósági eljárásukat.
Sokak számára ugyanis elfogadható lehet az az elszámolás, amelyet a bank a tavaly törvénybe iktatott rendelkezések alapján készít most el a hitelfelvevőknek.

A Kúria másik elemzőcsoportja azokkal az ügyekkel foglalkozott, amelyekben a hitelüket visszafizetni nem tudó adósok a bíróságon szerették volna elérni az ellenük indult végrehajtás megszüntetését, kérve azt is, hogy az ítélkező tanács mondja ki a hitelszerződés érvénytelenségét. Gombos Katalintól megtudtuk: a szakmai testület szerint az ilyen eseteknél alkalmazandó egyes eljárási szabályok túlságosan szigorúak, s ezek miatt a bíróság nem mindig tudja alaposan áttekinteni az ügyet. Mindez pedig a hitelező helyzetét könnyítheti meg. Az elemzőcsoport így azt javasolta: a Kúria – az Országos Bírósági Hivatal közreműködését kérve – kezdeményezze az Országgyűlésnél a szóban forgó paragrafusok megváltoztatását. A lépés – a fegyveregyenlőség megteremtésével – az adósok, a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálná. – A gyors jogszabály-módosítás a korábbi devizahiteles- eljárások megítélését is befolyásolhatná – jegyezte meg a szóvivő. Feltételezhető ugyanis, hogy a tavaly megakadt ügyek csak az idei esztendő vége felé zárulhatnak le. Igazságügyi forrásból lapunk korábban úgy értesült, hogy az elmúlt évben nagyjából tizenkétezer olyan peres eljárást függesztettek fel a bíróságok, amelyek a fogyasztói kölcsönszerződések miatt indultak meg. Ezek közül a végrehajtással kapcsolatos ügyek száma ezer körül mozoghatott.

A Kúria különféle fórumai nem először vizsgálódtak a devizahitelezést illetően. Az eddigi, nagyobb horderejű elemzések, eljárások közül kiemelhető az a 2012-ben véget ért áttekintés, amely a fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét járta körbe. A Kúria ezután, 2013 decemberében hozta meg első, majd – a Kásler-per uniós és hazai lezárását követően – 2014 júniusában a második devizaügyi jogegységi határozatát. Utóbbi döntésekből indult ki az Országgyűlés a tavalyi adósmentő jogszabályok elfogadásakor.

A hitelkérdések elemzésére az igazságszolgáltatás – és a törvényhozás – mellett a bankszféra szereplői is szánnak időt. Tegnap például a Magyar Nemzeti Bank vezetői cseréltek eszmét az idehaza működő legnagyobb pénzintézetek irányítóival, döntéshozóival. A találkozó résztvevői kifejthették álláspontjukat a devizahitelek kivezetéséhez szükséges tennivalókról, s a hitelezés egyes más kérdéseiről is. Így például szóba került a növekedési hitelprogram kibővítésének témája, és a felek bizonyos szabályozási felvetésekről is megismerhették a többiek véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.