Csökkentette az MNB az alapkamatot

Matolcsy György jegybankelnök bejelentette: újabb kamatcsökkentési ciklus indult.

HZS
2015. 03. 24. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülés előtt elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület milyen mértékű mérséklésről dönt. A tanács legutóbb 2014 júliusában csökkentette az alapkamatot, 2,10 százalékra. Matolcsy György jegybankelnök akkor bejelentette, hogy a tanács tartós tartásra rendezkedik be.

A decemberi inflációs jelentés azonban jelentősen mérsékelte a fogyasztói áremelkedésre vonatkozó jegybanki várakozásokat, így megjelent az újabb enyhítési ciklus lehetősége. A februári kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvben az MNB már kilátásba helyezte, hogy a márciusi inflációs jelentés ismeretében értékeli majd a tanács a monetáris kondíciók további könnyítésének szükségességét.

Erősödött a forint kedd délután miután a Magyar Nemzeti Bank 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az euró árfolyama a kamatdöntő ülés előtti percekben 303,34 forint volt, a kamatdöntés után 302,13 forintra csökkent. Az euró árfolyama kedd reggel még 303,59 forint volt.

A dollár árfolyama az MNB ülése előtt 276,33 forint volt, utána 275,42 forint. A svájci frank jegyzése 288,78 forintról 287,90 forintra, a japán jené 2,3146 forintról 2,3096 forintra változott. Reggel hétkor a dollár árfolyama 277,33 forint, a franké 287,07 forint, a jené 2,3196 forint volt.

A Nézőpont Intézet felelős döntésnek tartja a lépést, különösen a hazai inflációs viszonyok tükrében. Jenei Domonkos elemzése szerint a monetáris tanács döntésében a hazai és a nemzetközi alacsony inflációs nyomás, a régiós – közte a lengyel, illetve a román – jegybankok monetáris lazítása, az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programja, továbbá az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleges monetáris szigorításának megkezdésére tett utalások játszhattak közre. Szerintük ugyanakkor a deflációs nyomás továbbra is fennmaradhat az év első felében, ezért a közeljövőben a magyar jegybank – több lépésben – tovább csökkentheti az alapkamatot.

A Nézőpont szerint az MNB döntésében a régiós jegybankok közelmúltbeli kamatcsökkentései is közrejátszhattak. Mint írják, jól kivehető, hogy a fejlett országok két legdominánsabb jegybankjának – az EKB-nak és a Fednek – a monetáris politikája kezd ellentétes irányt venni, de a Nézőpont Intézet szerint az MNB-nek elsősorban az EKB monetáris politikáját kell szem előtt tartania, hiszen az eszközvásárlási program a hazai inflációs szintre is kihatással lehet.

Az Equilor arra hívja fel a figyelmet, hogy a monetáris tanács az elemzői várakozásoktól kissé elmaradó mértékben csökkentette az alapkamatot. Szerintük rövid távon az infláció számottevően elmaradhat a 3 százalékos inflációs céltól, főként a nyersanyagárak jelentős csökkenése, az alacsony élelmiszer- és iparcikkárak és a gyenge külső keresleti környezet miatt. Felhívják rá a figyelmet, hogy az MNB Inflációs jelentésének összeállítói decemberben a korábbi, hordónkénti 103 dolláros prognózist 72 dollárra csökkentették 2015 vonatkozásában (és 76 dollárra 2016 tekintetében). „Az olajárak tekintetében az MNB vélhetően tovább mérsékli előrejelzéseit a fekete arany 50 dollár körüli árfolyama miatt” – áll az elemzésben.

Az Equilor szerint a decemberi Inflációs jelentés sarokszáma 2015-re a 0,9 százalékos éves átlagos infláció volt, de 2016-ra már a célhoz közeli 2,9 százalékot várt a jegybank. Közölték: a 2015-ös jegybanki várakozás most mínusz 0,2-0,5 százalék körül alakulhat és a forint kereskedését az mozgathatja meg, hogy számolnak-e 2 százalék alatti éves átlagos inflációval 2016-ban. „Ha az MNB prognózisa 2 százalék alá kerül, az további kamatvágásokat valószínűsítene, ami gyengítené a hazai fizetőeszközt” – teszik hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a keddi, 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít, amelyet addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt egy új, rugalmasabb keretben el nem érik – mondta Matolcsy György, az MNB elnöke kedden Budapesten a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

Matolcsy György szerint a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, és a jegybankot a középtávú inflációs cél elérésében. Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: az inflációs türelmi sáv bevezetésével nincs árfolyamcélja a jegybanknak, csak inflációs célja, ami változatlanul 3 százalék. A monetáris tanács keddi ülésén az inflációs célkövetés keretrendszerének rugalmasabbá tételéről is döntött, 3 százalékos értékében meghatározott inflációs cél fenntartása mellett egy ±1 százalékpontos toleranciasávot jelölt ki.

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Windisch László, az MNB alelnöke azt közölte, a jegybank kezdeményezi a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást. Kiemelte: a befektetési szolgáltató az engedélyezett kötvénymennyiség sokszorosát értékesítette, és a jogi elemzés során az MNB arra jutott, hogy mivel befektetési szolgáltatási tevékenység keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért „ez a Beva szempontjából biztosított tevékenységnek minősül”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.