Ellentétes állítások a magyarországi mézpiacról

Nagy mennyiségű külföldi szállítmány jött az országba, holott a méhészek szerint nincs hiány a hazai termékből.

2015. 03. 24. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hazánk méznagyhatalomnak számít Európában, mégis jelentős mennyiségű importtermék áramlott az országba az elmúlt időszakban. Egyes becslések szerint az itthon eladott méz fele a külpiacokról származik. A többségében uniós és nem uniós országok mézkeverékeként eladott termékek sorra jelennek meg a hazai polcokon. Klenáncz József, a Klenáncz Méhészet tulajdonosa szerint ennek oka, hogy tavaly annyira kevés méz termett Magyarországon, hogy a hazai piac ellátására nem elég. Szavai szerint a magyar méz november-december tájékán eltűnt Magyarországról – a nyugati országok nagy cégei jó áron felvásárolták a termelőktől –, ezért importtal kell ellátni az országot.

A világ minden tájáról érkezik Magyarországra méz, így kínai, brazil, argentin és mexikói termék is eljut a hazai fogyasztókhoz. Klenáncz József szerint azonban ezek a mézek egytől egyik komoly vizsgálaton esnek át, mielőtt átlépik az unió határait, így a minőségükkel nem lehet probléma. Hozzátette, hogy a magyar méz egyébként is olyan drága – minden rárakódó teherrel együtt a kereskedelmi forgalomban hozzávetőlegesen 4500 forintba kerül kilónként –, hogy a hazai fogyasztók nem vásárolják meg. – A drága árut fent lehet tartani a polcon, csak nem viszi el senki. A magyar embereket szoktatjuk le a mézről, ha csak a nagyon drága hazai termék lesz kapható – mondta.

Ezzel szemben Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint az elmúlt évben 17 ezer tonna méz termett Magyarországon, ami az egy főre jutó nyolcvandekányi fogyasztás mellett bőven fedezi a hazai igényeket. – Nincs hiány a magyar mézből, amely remek minőségben és elérhető áron jut el a fogyasztókhoz – emelte ki. A szakértő szerint az importmézzel jelentős kockázatot vállalnak a vásárlók, az uniós rendeletek adta szabadság miatt ugyanis még azt sem lehet tudni pontosan, hogy melyik országból, országokból származik a termék, amit vásárolunk. A legtöbb importterméken ugyanis az EU-s és EU-n kívüli országok mézkeveréke felirat olvasható.

Az importtermékek közül a legtöbb aggály korábban a kínai mézzel kapcsolatban merült fel. A szakértők szerint a minősége nem hasonlítható a hazaiéhoz, emellett az élelmiszer-biztonsági kockázatok is jelentősek egy Távol-Keletről érkező áru esetében. Néhány évvel korábban egy északkelet-kínai helyi lap írta meg, hogy a térségben kapható méz hatvan-hetven százaléka hamisnak számít. A lap szerint a méz hamisítása Kínában „nyílt titok” az iparágon belül, a méztermelők cukorszirupot kevernek a mézbe, ami így jelentősen olcsóbb lesz, mint a tiszta méz.

A Klenáncz Méhészet egyik termékével szemben egyébként nemrég vizsgálatot indított a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Járási Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala. A Tolna Megyei Méhészegyesület ugyanis panaszbejelentést tett a megyei kormányhivatalnál, mivel a cég egyik terméke meglátásuk szerint megtéveszti a fogyasztókat. A bejelentés szerint a szóban forgó méz palackján gyártási országként Magyarországot nevezik meg, származási helyként ugyanakkor az EU-s és nem EU országokat jelölték meg. Az egyesület szerint a magyar gyártási hely feltüntetésével a forgalmazó megtévesztheti a fogyasztót. A Baranya megyei hatóság tájékoztatása szerint a nyomon követési vizsgálat során egyelőre a termék származási helyét vizsgálják, ha az így kapott eredmények indokolttá teszik, akkor a méz összetételét is elemezni fogják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.