Vállalják a bankok a hitelezési aktivitás növelését

Elsősorban a vállalati, azon belül a kis- és középvállalkozói szektorban szeretnék növelni a kihelyezést.

2015. 05. 21. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakossági szegmensben a bankok többsége nem tervezi a hitelállomány számottevő bővítését a következő három évben.

Az MNB közölte, hogy a Magyar Bankszövetség összesítette a bankok hitelezési vállalásait, amelyeket eljuttatott a jegybanknak. A központi bank által is szorgalmazott vállalások alapján a bankok a különadó mérséklődésével párhuzamosan élénkítik a hitelezési aktivitásukat, és ezáltal hozzájárulnak a tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedéshez – olvasható a közleményben.

A nemzeti bank emlékeztet arra, hogy az Erste Bank még februárban vállalta az aktívabb hitelezést konkrét célszámokkal, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a kormány között kötött megállapodás keretében.

Az MNB üdvözli, hogy a többi bank is követte az Erste példáját, és részben a jegybank szorgalmazására – igaz, főként konkrét célszámok nélkül – vállalta a hitelezési aktivitása növelését. Az Erste Bank Hungary február 9-én azt közölte, hogy a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására.

A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett amellett, hogy a hitelezési fordulat fennmaradjon, és a bankok – a jegybanki programokra egyre kisebb mértékben ráutalva – egyre nagyobb finanszírozást biztosítsanak a gazdaságnak.

A kormány és az EBRD közötti megállapodás alapján a banki különadó csökkentése jelentősen segíthet abban, hogy a bankrendszer eredménye nőjön, és ezen keresztül a belső tőkeképződési képessége erősödjön. A hitelezési képesség növekedése megteremti annak a lehetőségét, hogy a bankrendszer egyre önállóbban, a korábbiaknál nagyobb mértékben támogassa a hitelezési aktivitásán keresztül a gazdaság fenntartható növekedését. Ugyanakkor a hitelezési hajlandóság erősödése eddig hiányzott.

Az MNB becslései szerint a vállalati hitelállomány 1 százalékos növekedése 0,2 százalékkal emeli a bruttó hazai termék (GDP) értékét. Ha pedig a hitelállomány növekedése főként a kkv-szektorban valósul meg – ahol a munkahelyek többsége található –, az érdemben hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez is. A központi bank szerint hosszabb távon Magyarországon – a jegybanki programokra egyre kisebb mértékben ráutalva – évi 6-7 százalékos vállalati, évi 10 százalék körüli kkv-, és visszafogott lakossági hitelállomány-bővülésre van szükség ahhoz, hogy a 3 százalék feletti gazdasági növekedés fennmaradjon. Ez egyúttal az MNB bankokkal szembeni hitelezési aktivitásra vonatkozó elvárásának is tekinthető.

A nemzeti bank számos eszközzel, köztük a Növekedési hitelprogrammal (Nhp) támogatja a kkv-szektor finanszírozását, és csökkenti az ügyfelek indokolatlanul magas kamatterheit. Az Nhp indulásával az első szakaszban lebontották a hitelpiaci korlátokat, és nőtt a verseny, később, a második szakaszban az új hitelezés előtérbe kerülésével pedig már jelentősen emelkedett a beruházási aktivitás és ezen keresztül a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság. Az Nhp-n kívüli hitelezés azonban nagymértékben szűkül, emiatt a jegybank még mindig nem tudja csökkenteni a kkv-hitelpiac támogatásának intenzitását. Az MNB fontosnak tartja, hogy a kívánt 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővülést a bankok egyre nagyobb mértékben piaci alapon legyenek képesek megvalósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.