Az ortodoxia megbukott

George Friedman: Európának új gazdaságpolitikák közül kell választania.

Szabó Anna
2015. 06. 23. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális hírelemzéssel és hírszerzéssel foglalkozó Stratfort kutatóintézet alapítója hangsúlyozta, hogy a tágabb értelemben vett Európában ma 51 ország létezik egy viszonylag kis területen, így fennáll a veszély, hogy amennyiben az Európai Unió meggyengül, akkor egyes államokban megerősödhet a nacionalizmus.

– Erre több példát is láttunk már az európai történelemben: jelenleg az Ukrajnában kialakult válság, de korábban, Jugoszlávia felbomlásakor is beigazolódott, hogy Európában még mindig vér folyik, és ez Európa igazi válsága – fogalmazott Friedman. A kutató, aki a Gyulladáspontok és A következő évtized című könyveinek magyar kiadása alkalmából érkezett Budapestre, kiemelte: az eddig folytatott európai ortodoxia csődöt mondott, és tarthatatlanná vált, most az a kérdés, hogy a régi helyébe léphet-e olyan új ortodoxia, amely több, különböző lehetőséget nyújt, de ennek ellenére is összeköti a kontinenst.

– Nagyon nehéz megmondani, ezt hogyan lehetne megvalósítani, ezért vagyok azon az állásponton, hogy Európa egy súlyos válságot él át – mondta. Az euróövezet lelassult fejlődésével kapcsolatban utalt arra, hogy a kontinens immár hat éve küszködik a válságkezeléssel, ami nem azért sikertelen, mert Brüsszelben nem lenne elég megoldási javaslat. Friedman szerint a jelenlegi krízis az EU-t a valósággal szembesíti, azaz a tagállamok ellentétes érdekeivel. Mint mondta, attól önmagában még nem működhet a válságkezelés, ha folyamatosan azt ismételgetjük, hogy az unió megoldási módja működőképes.

Az európai válságkezelés hibáival kapcsolatban a görög államcsőd közeli helyzetet hozta fel példaként, és azt emelte ki, hogy az euróövezet tagjaként a görögök nem élhettek a valuta-leértékelés lehetősével, amivel mozgásteret adhatott volna a recesszió kezeléséhez. Szerinte ha Görögországban ma is drachmával fizetnének, vagyis megmaradt volna a monetáris politika függetlensége, akkor a hitelezőkkel folytatott mostani tárgyalásokon felajánlhatnák, hogy drachmában fizetik vissza a lejáró államadósságot, ami ellen a meggyöngült uniós központi hatalom nem tudna sokat tenni.

Friedman úgy fogalmazott, hogy ha megmaradt volna a drachma, akkor Athén még időben kezelhette volna a válságot, és most nem lenne ilyen nehéz helyzetben. Az euróövezet két sebességűvé válásával kapcsolatban megjegyezte: nem lehet működőképes egy olyan fizetőeszköz, amelynek értékét nem ugyanott határozzák meg, ahol az adópolitikát, ezt a két területet ugyanis összhangban kell tartani. Leszögezte: mivel minden államnak eltérő a gazdasági problémája, ezért saját magának kellene meghatároznia a fizetőeszköze értékét. – Kiderült, hogy nem igaz az állítás, miszerint ha egyforma fizetőeszközt használnak az államok, akkor egyformákká is válnak – tette hozzá.

George Friedman geopolitikai szakértő, a hírszerzéssel és hírelemzéssel foglalkozó texasi Stratfor alapítója. Magyarországon született 1949-ben, családja Amerikába emigrált. Tanulmányai elvégzése után a Dickinson Főiskolán oktatott politológiát. Friedman a globális hírszerzéssel és hírelemzéssel foglalkozó magánvállalkozás a texasi Stratfor alapítójaként, bátor következtetéseivel és rendhagyó látásmódjával vívta ki magának a szakmai közönség, a vezető döntéshozók és a média elismerését

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.