Felgyorsítanák a szabad kereskedelmi egyezményeket

Úgynevezett kereskedelemösztönzési felhatalmazással ruházta fel Barack Obamát az amerikai törvényhozás.

MTI
2015. 06. 25. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályt, amely lehetővé teszi Obama számára, hogy gyorsított ütemű eljárásban hagyassa jóvá a kongresszussal a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket, hathetes politikai huzavonát és egyezkedést követően végül meggyőző többséggel, 38 nem ellenében 60 igen szavazattal fogadta el helyi idő szerint szerdán a washingtoni szenátus.

Ezzel az elnöknek lehetősége nyílik arra, hogy a kereskedelmi szerződések szövegét egységes és végleges formában, eldöntendő szavazásra terjessze a törvényhozás elé. A TPA nélkül a törvényhozás változtatásokat eszközölhetne a szerződések szövegén, nagyban megnehezítve ezzel a nemzetközi partnerekkel való alkudozást.

A kormányzat szerint a kongresszusi jóváhagyás felgyorsítására való felhatalmazásra a TPP miatt van szükség, de ugyanez a ratifikációs mechanizmus lépne életbe a TTIP esetén is.

A TPP-ben részt vevő országok közül Japán és Kanada már korábban jelezte, hogy egyes vitás részleteket illetően csak akkor hajlandó alkuba bocsátkozni az Egyesült Államokkal, ha Obama megkapja a kereskedelemösztönzési felhatalmazást. Ugyanakkor a tárgyalások vége ettől függetlenül még messze van, számos technikai kérdésben ugyanis még távol állnak egymástól a felek álláspontjai.

Az intézkedést a demokrata Obama mellett elsősorban a törvényhozásban többségben lévő republikánusok kongresszusi vezetői pártolták, noha általában élesen bírálják az elnök gazdaságpolitikáját. Ezzel szemben Obama saját pártjának számos tagja ellenzi a lépést. A Demokrata Párt balszárnyán – döntően a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteinek érveit felkarolva – sokan attól tartanak, hogy a nemzetközi kereskedelmi megállapodások miatt amerikai munkahelyek szűnhetnek meg, és elmélyülhetnek a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Megfigyelők szerint Barack Obama számára kiemelkedően fontos a TPP, mivel a világ GDP-jének 40 százalékát felölelő szabad kereskedelmi megállapodás tető alá hozása elnökségének egyik legfőbb öröksége lehet. A szerződés évtizedek óta a legjelentősebb kereskedelmi megállapodás lenne, és becslések szerint összesen 300 milliárd dollárral növelné a részt vevő országok kibocsátását. Elemzők azt is ki szokták emelni, hogy a TPP-nek nem tagja Kína, részesévé válhat ugyanakkor számos olyan kelet-ázsiai ország, amelynek kapcsolata az utóbbi években megromlott Pekinggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.