Továbbra is feltörhetetlen dió a görög álláspont

A 24. órában sem közeledett Görögország és hitelezőinek álláspontja az Eurócsoport csütörtökön kezdődő tárgyalásai előtt.

MTI
2015. 06. 16. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kancellár kedden azt mondta: az a célja, hogy még az Eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek értekezlete előtt rendeződjön a hitelezők (az IMF, az Európai Központi Bank és a többi euróövezeti állam) vitája. Hozzáfűzte, az a célja, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon, de hangsúlyozta, hogy Athénnak tejesítenie kell a pénzügyi mentőcsomag fejében vállalt kötelezettségeket.

„Minden energiámat arra fordítom, hogy segítsem a három intézményt és Görögországot, hogy megoldást találjanak, olyan javaslat szülessen meg, amelynek alapján pénzügyminiszteri szinten folyhatnak tárgyalások az Eurócsoport keretében” – mondta Merkel Xavier Better luxemburgi miniszterelnökkel való találkozója után. De mindjárt hozzáfűzte: nem biztos abban, hogy ez csütörtökig lehetséges.

Görögország és hitelezői között a legfőbb ellentét a nyugdíjrendszer átalakítása és az áfakulcsok ügyében van. A megállapodás feltétele egy 7,2 milliárd eurós kölcsön folyósításának, e nélkül Görögország minden bizonnyal fizetésképtelenné válna, és esetleg távoznia kellene az eurózónából. Az egyezség sürgető, mert a hitelprogram június végén kifut, és addig Athénnak 1,6 milliárd euró fizetési kötelezettsége van.

Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter viszont a Spiegel Online-nak nyilatkozva azt mondta, hogy nem tesznek új javaslatokat, a görög takarékossági és reformjavaslatok máris olyan „kemények és embertelenek”, hogy a németek magukra nézve soha sem fogadnák el őket. A felelősséget most a hitelezők viselik – mondta Varufákisz, hozzátéve: „kérdezzék meg Merkel asszonyt, hogy lesz-e a héten megállapodás vagy sem”.

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök kedden délelőtt Sztavrosz Theodorakisszal, a To Potami (A folyó) nevű balközép párt első emberével, Fofi Gennimatával, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnökével, valamint Dora Bakojannisszal, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia második számú vezetőjével egyeztetett, s ezen megbeszélések során a kormányfő állítólag azt mondta, hogy van még néhány olyan lépés, amelyet hajlandó megtenni az athéni kormány a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások előmozdítása érdekében.

A találkozón Gennimata és Bakojannisz arra szólította fel a Cípraszt, hogy tegyen meg mindent a tárgyalások összeomlásának elkerülése érdekében, az ugyanis szerintük az euróövezet elhagyásához vezethet. Theodorakisz közölte, pártja támogatni fog minden olyan javaslatot a parlamentben, amely az eurózónában tartja Görögországot.

Ugyancsak kedden Cíprasz arról beszélt a parlamentben, hogy a nemzetközi hitelezők megpróbálják „megalázni” a görög kormányt, valamint politikailag motiváltnak nevezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodását a megszorító intézkedésekhez. „Az IMF-et bűnös felelősség terheli a jelenlegi helyzetért” – jelentette ki a kormányfő.

„A görög nép arra adott felhatalmazást, hogy vessünk véget a megszorító politikának” – mondta a miniszterelnök a törvényhozás előtt beszélve. „Ennek megvalósítása érdekében olyan megállapodást kell tető alá hoznunk, amely egyenlően osztja el a terheket és amely sem a bérből és fizetésből élőknek, sem a nyugdíjasoknak nem árt” – tette hozzá.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében eddig 320 milliárd eurót kapott a nemzetközi hitelező intézményektől, de az athéni kormány szerint a cserébe vállalt durva megszorító intézkedések okozták, hogy a GDP 25 százalékkal zsugorodott, a nyugdíjak 30 százalékkal csökkentek és a munkanélküliség 25 százalék fölé emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.