Várni kell a hitelfelvétellel

Alig hat az eladósodási hajlandóságra az alapkamat csökkenése.

Hajdú Péter
2015. 06. 25. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz jelentős hatása a lakáshitelek állományára, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jelek szerint folytatja az alapkamat csökkentését – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter szerint ugyanis aki lakást akar venni, az esetek döntő többségében már eldöntötte a vásárlást, így az éppen elérhető kínálatból választ az igényének megfelelő kölcsönt. Miután a bankok általában a hónap elején árazzák át az újonnan nyújtott hiteleket, annak, akinek nem feltétlenül szükséges hó végéig szerződni, érdemes még másfél-két hetet várnia, amíg a mostani alapráta-csökkentésnek megfelelően átárazzák hiteleiket a pénzintézetek. Azok, akiknek már futó lakáshitelük van, a kamatperiódus végén érzékelhetik az alapkamat csökkentő hatását.

S bár csábító lehet, hogy az eddigi várakozásokkal szemben – amelyek szerint a jegybank 1,5 százaléknál abbahagyja a kamatvágást – ma már 1,2–1,3 százaléknál látja a legtöbb elemző a csökkentési ciklus végét, mégsem biztos, hogy érdemes rövid kamatperiódusra felvett hitellel eladósodni. Az MNB és a legtöbb piaci elemző véleménye szerint a mostani csökkentési ciklusnak még az idén vége lesz, s várhatóan 2016 második feléig változatlan marad az alapráta nagysága, de számos bizonytalansági tényező ezt a várakozást felülírhatja. Görögország pénzügyi helyzetének további romlása, esetleges távozása az eurózónából, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájának változása akár korábban is az alapkamat emelésére kényszerítheti a jegybankot, ami a referenciaalapú hitelek kamatainak gyors emelkedését eredményezheti.

Az évekre fixált kamattal kínált hitelek esetében az alapráta változásának kamatcsökkentő hatása lassabban, két-három hónap után érvényesül. S bár kétségtelen tény, hogy a hosszabb időre változatlan kamattal kínált hitelek törlesztőrészlete magasabb, mint a referenciakamattal kínáltaké, a szakértő mégis az előbbi felvételét javasolja, hiszen akár jelentősen is emelkedhet a havi fizetési kötelezettség az alapráta emelése után, a rövid kamatperiódussal felvett kölcsönök esetén. Ez azok számára jelenthet kifizethetetlen terhet, akik éppen csak eleget tudnak tenni jelenlegi fizetési kötelezettségüknek. Hogy milyen időtávra érdemes fixálni a hitelkamatot, arról eltérők a vélemények. Gergely Péter szerint a tízéves elkötelezettség az ideális, a tapasztalatok szerint egy-egy lakáshitel ennyit él meg. Egy évtized alatt nőhet vagy csökkenhet a család létszáma, esetleg más városban kap jó állást az ember, s ezért új lakásba költözik, s új hitelt vesz fel, miután a régit felmondta.

Egyetlen esetben érdemes rövid futamidejű hitelt felvenni: ha biztos benne az adós, hogy egy-két éven belül nagyobb összeghez jut, s abból képes végtörleszteni a kölcsönt – de ez esetben is számolni kell a végtörlesztés költségével. Ugyan a nem lakáscélú hitelek esetében érezhető az alapráta változásának hatása, de ez kevésbé befolyásolja a kölcsönt igénylők magatartását. Egyrészt mert a fogyasztási, áru- és egyéb hitelek kamatai jóval magasabbak a jelzálogalapú kölcsönökénél, s így csak kisebb mértékben változhat a havi törlesztőrészlet nagysága.

Másrészt e hitelek jó része alig néhány évre szól, s így az esetek nagy részében végig fix kamatozásúak. Azaz a már futó hiteleknél nem eredményez törlesztőrészlet-változást az alapkamat módosulása, legfeljebb az újonnan igényelt kölcsönök esetében jelent minimális módosulást. Az áruhitelek esetében az összeg is legfeljebb néhány százezer forint, a futamidő is rövid, így e hitelek felvételére nem hat a néhány száz forintos törlesztőmódosulás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.