Tízmilliárdokat vonhat le Brüsszel

Harmincöt- és hetvenmilliárd forint közötti összeget vonhat le Brüsszel hazánk uniós forráskeretéből.

Gyöngyösi Balázs
2015. 07. 29. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten tág teret ad a bizottságnak az uniós szabályozás, ugyanis azt mondja ki, hogy forrásfelfüggesztés esetén legalább két-, legfeljebb ötvenszázalékos korrekcióra, vagyis a forráskeretből levont büntetésre számíthat egy EU-tagállam, 25 százalékosnál nagyobb arányú megvonásra eddig még nem akadt példa.

Magyarország esetében az Európai Bizottság a 2007–2013-as időszakhoz tartozó Gazdaságfejlesztési operatív program három prioritásának kifizetéseit állította le: az innováció, a gépbeszerzés és az üzleti infrastruktúra pályázatait. Ez összesen 700 milliárd forintos keretet ölel fel, de a Miniszterelnökség szerint legfeljebb az összeg tíz százalékát veszíthetjük el. A szakértő szerint Brüsszelben augusztusban a fű se nő, leghamarabb szeptemberben születhet döntés a korrekció mértékéről.

Miután a Portfolio.hu megírta, hogy a kifizetések problémái miatt eddig 1,66 milliárd eurónyi, azaz 515 milliárd forintnyi kiküldött magyar számlát nem fizettek ki, a Magyar Nemzet is megkereste az Európai Bizottságot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy meddig késlekedik a testület, illetve az időbeli csúszásnak mekkora a költségvetési kockázata. Lapunknak jelezték: a vizsgálat nem zárult le, jelenleg is zajlik. Azt közölték, hogy a teljes Magyarországnak kifizetett összeg 19,8 milliárd euró, ez pedig 79,5 százalékos mutató. Három lába van: az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap. A 19,8 milliárd euróból 17,1 milliárd időközi kifizetés, a maradék 2,7 milliárd pedig előleg. Ehhez jöhet még a már beérkezett, de még kifizetésre váró 1,66 milliárd euró.

Álláspontjuk szerint először is különbséget kell tenni a Miniszterelnöki Hivatal által fenntartott magyar információs rendszer, illetve az Európai Bizottság adatbázisa között. Előbbi az irányító hatóságok helyi szintű kiadásaihoz kapcsolódik, utóbbit a bizottsági szolgálatokhoz eljuttatott kifizetési kérelmek képezik. Hangsúlyozták, hogy Magyarországra továbbra is kiterjed a Cornelia Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos által a kifizetések felügyelése céljából létrehozott testület tevékenysége. A támogatások lehívásának felgyorsítása érdekében azt a nyolc tagállamot kezdték el vizsgálni, amely az EU-támogatások felhasználásában a legrosszabbul állt. Cretu a magyar hatóságokkal akciótervet dolgozott ki: több operatív program finanszírozását módosították, projekteket integráltak, új pályázatokat hirdettek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.