Új földosztás jöhet Magyarországon?

Kormányzati szerepvállalást sürget a gazdák birtokvásárlásához a Magosz.

Tóth László Levente
2015. 07. 07. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növelni kell a kisgazdaságok tőkeerejét ahhoz, hogy elő tudják teremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt – hívta fel a figyelmet nemrégiben Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és az agrártárca közelmúltbeli stratégiai megállapodásával kapcsolatban beszélt arról, hogy a területalapú támogatások 1200 hektárnál nagyobb területek után nem járnak, s a nagyüzemeknél felszabaduló 20 milliárd forintot pályázati úton osztják el a kisgazdaságok között. Ezek után a Magosz legutóbbi elnökségi ülésén megfogalmazódott a javaslat, hogy a kormány teremtse meg a földvásárlás lehetőségét a gazdálkodók számára – annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék. Mint hozzátették, a vásárláshoz megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek is szükségesek. A Magyar Nemzet számításai szerint ez félmillió hektár állami föld esetében 500 milliárd forintos ügyletet jelentene – egymillió forintos hektáronkénti vételárral számolva. Az állam persze – a birtokpolitikai irányelvekre hivatkozva – olcsóbban, sőt, akár ingyen is odaadhatja a földeket – vélik szakértők.

Az elnökségi ülésen élesen vetődött fel az a követelés, miszerint a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. Amennyiben Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít – miközben hazánk kész a bíróságon is megvédeni a törvényt –, nagy a veszélye annak, hogy „a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek”. Ezért kellene a kormánynak most megteremtenie a tulajdonszerzés lehetőségét, mert „az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van” – mondta a Magosz elnöke. Jakab István szerint a javaslat a forgalomképes állami vagy magánföldek megvásárlására vonatkozik, céljuk, hogy a gazda versenyképesen tudjon dolgozni, művelhető táblaméreteket kialakítani. Kiemelte: fontos, hogy minél előbb meg tudják vásárolni a földeket, mivel az idő előrehaladtával egyre inkább megjelenik a „migrációs tőke”, a tőkeerős vevők a piacon. „Ebben a hat évben még meglesznek a területalapú támogatások, most tud a gazda felhalmozni annyit, hogy beindítsa a vásárlást, le tudja tenni a saját erőt, amihez megfelelő hitelkonstrukció kell” – érvelt a Magosz elnöke.

A gazdák tulajdonában lévő termőföld nemcsak termelőeszköz, hanem a fent említett pályázatokhoz akár saját erő is lehet, amennyiben a jogszabályi környezetet úgy alakítják – vélekednek megfigyelők. Emlékeztetnek arra, hogy ha a gazdálkodáshoz rendelkezésre álló tőkét egy gazda fejlesztés helyett földvásárlásra fordítja, romlik a versenyképessége. Az is igaz – teszik hozzá –, hogy a Magosz javaslata afféle előremenekülést is jelentene azoknak a gazdálkodóknak, akik jelenleg földet bérelnek, s a földalapú támogatás kvázi ellensúlyozza számukra a bérleti díjat. A támogatás 2020 után megszűnhet, a bérelt földön gazdálkodónak a haszonbérleti díj már a tényleges üzemi költségeit tetézi, ami nagyban befolyásolhatja a nyereségességet. Ez a borús forgatókönyv a magyar gazdákat eddig nem ösztönözte eléggé a földvásárlásra. A pályázati pénzek elnyerési lehetősége egy jó hitelprogrammal megfejelve azonban már akár elég motivációs erőt adhat számukra ahhoz, hogy a földtulajdont részesítsék előnyben a földbérleti szerződések helyett. Más kérdés, hogy a bankok számára is elfogadható konstrukcióval kell előállni – szakértők szerint ez még akkor is igaz, ha az állami bankok gyarapodásával a kormány „házon belül is” megoldhatja a kedvezményes finanszírozást. Ez esetben azonban biztosan drágább lenne az ügylet, ráadásul a termőföldet a bankok fedezetként nem igazán fogadják el, így az állami garanciavállalás elkerülhetetlen lenne – szögezik le a szakértők.

A szocialisták féltik a vagyont. Az MSZP a Magosz javaslatával kapcsolatban arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy mondja ki: nem adják „haverjaik” tulajdonába a most még csak bérelt földeket, nem osztják szét egymás közt „Magyarország legértékesebb vagyonát” – közölte Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese. Szerinte ez azt jelentené, hogy „a magyar földeket örökre megkapnák a mészároslőrincek, a magoszos haverok, a fideszes benzinkutasok, masszőrök, ügyvédek, műkörmösök és egyéb kormányzati csókosok”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.