Tovább nőtt az ipari termelés júliusban

Az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MTI
2015. 09. 14. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés 2015 első hét hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.
Júliusban az ipari export 4,6 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari exportértékesítésből 40 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 11,9 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, ezen belül a feldolgozóiparé 5,6 százalékkal emelkedett. Júliusban a feldolgozóipar termelése 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami jelentős lassulás a júniusban mért 12,0 százalékot követően.

A járműgyártás teljesítménye 15,3 százalékkal túltett az egy évvel korábbi magas bázison, és részben a bázishatásnak betudható, hogy az előző havi 21,2 százalékos ütemhez képest némiképp lassult. Hasonlóképpen szerepet játszott a bázishatás abban, hogy a számítástechnika és optikai termékek gyártása júliusban 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző hónapban elért 12,0 százalékos éves összevetésű növekedés után. Az élelmiszerek termelése 1,7 százalékkal nőtt, a gumiipar kibocsátása 13,9, a gyógyszeriparé 6,5 százalékkal emelkedett, rendre elmaradva az előző havi 3,0, 22,7, illetve 14,1 százalékos növekedéstől.

A feldolgozóipari export növekedéséhez a járműipar mellett hozzájárult, hogy 16,6 százalékkal nőtt a vegyipari kivitel, 9,5 százalékkal a gyógyszer- és 13,9 százalékkal a gumiipari termékek exportja. Az élelmiszer-kivitel 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de ezzel elmaradt az előző havi 18,9 százalékos kiugró növekedéstől. A gépexport 17,8 százalékkal, a számítástechnikai kivitel 1,8 százalékkal elmaradt egy évvel korábbi szintjétől.

A KSH adatai szerint a feldolgozóipar belföldi értékesítésében továbbra is 30,4 százalékkal a járműipar jelentette a húzóerőt, 8,5 százalékkal nőttek a gumiipari eladások, gyakorlatilag stagnált a számítástechnikai ágazat és hasonlóképpen 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszeripar belföldi értékesítése. Jelentősen visszaestek, 10,5 százalékkal a gyógyszer- és 9,0 százalékkal a vegyipar belföldi eladásai. Rendeltetésüket tekintve a tavaly júliusi szinten maradt a további felhasználásra termelt javak belföldi értékesítése, míg a beruházási javaké 20,1 százalékkal nőtt. A fogyasztási cikkek eladása összességében 0,7 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól annak ellenére, hogy a belföldi gyártású tartós fogyasztási cikkek eladása 10,3 százalékkal nőtt.

A kiemelt ágazatok összes rendelésállománya 11,1 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, ezen belül az exportrendelések 12,3 százalékkal nőttek annak ellenére, hogy júliusban csak 2,1 százalékkal több új rendelés futott be, az új exportrendelések pedig csak 0,8 százalékkal nőttek. A járműipari teljes rendelésállomány 32,6, a gépiparé 8,1, a vegyipari megrendelések 18,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de a tavalyi év második felében nagyon magasra nőtt gyógyszeripari rendeléseknek idén júliusban csak a 41,8 százaléka maradt meg.

A mezőgazdasági termelői árak 5,6 százalékkal csökkentek júliusban az előző év azonos időszakához képest.

A gabonafélék ára 8,1, a zöldségféléké 3,3 százalékkal lett kisebb júliusban. A búzánál júliusban elkezdődött a betakarítás, a felvásárlási ár 2,2 százalékkal emelkedett, miközben a kukorica ára továbbra is csökkent, 15 százalékkal. A burgonya ára 9,0, a gyümölcsféléké 24 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 9,0, az állati termékeké 16 százalékkal lett alacsonyabb júliusban.

Az év első hét hónapjában 5,7 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékeké 3,6, az élő állatok és állati termékeké 8,9 százalékkal.

A vágósertés ára 12 százalékkal volt kisebb, miközben január óta emelkedik. Januárban a felvásárlási ár 338 forint volt kilogrammonként, júliusban 358 forint – közölte a KSH.

A tej termelői ára 21 százalékkal visszaesett. A felvásárlási ár januárban 91 forint volt literenként, júliusban 76 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.