Betegszabadság: durva tények derültek ki a magyar munkavállalókról

Minden tizennegyedik hét év alatti gyermek egyedül marad otthon, ha lebetegszik.

Konopás Noémi
2015. 10. 01. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb bosszantóbb és egyszerre aggodalomra okot adó helyzet van, mint amikor a napi határidős, sürgető munkaügyi teendőket félálomban tervezve, a gyermeket ébresztve észleljük, hogy kályhaként izzik a láztól. Akkor ezt most hogy is oldjuk meg? Első körben telefonálunk a munkahelyre, hogy elnézést, de sajnos nem tudunk bemenni, majd rohanunk a gyerekkel az orvoshoz – legalábbis ez lenne a normális ügymenet. Lenne. A Profession.hu felmérése szerint ugyanis bármennyire is megdöbbentő tény, és nem lehet eléggé kiemelni: minden tizennegyedik hét év alatti gyermek egyedül marad otthon, ha lebetegszik. Az 500 családot vizsgáló kutatásból az is kiderült, hogy a munkavállalók harmada nem vesz ki szabadságot, ha gyermekük beteg, és minden tizedik 8–14 év közötti gyermek szintén egyedül marad otthon betegség esetén.

A szabadságot kivevők általában 6-7 napot maradtak otthon a beteg gyermekkel, tízből nyolc esetben pedig az édesanya gondoskodik a csemetéről – olvasható a Profession közleményében. Átlagosan háromszor gyakrabban fordul elő, hogy a szülő helyett valamilyen más családtag, például nagyszülő vigyáz a gyermekre. A munkavállalók 60 százalékának nehéz megoldania, hogy a gyermek betegsége miatt szabadságot vegyen ki, az arány az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél és a fizikai munkát végzőknél jelentősen magasabb (80 százalék) – szerepel a kommünikében.

Az egyik legismertebb álláskereső portál szakértője szerint megfigyelhető, hogy az alacsonyabb beosztásban dolgozók és a felsővezetők esetében a legnehezebb megoldani az otthonmaradást a beteg gyerekkel. Sámson Dorottya ezt azzal magyarázza: előbbi esetben a munkavállalók félnek, hogy nem tartják őket megbízható munkaerőnek, míg az utóbbinál a helyettesítésre nincs szinte soha megfelelő lehetőség. Mint mondta, sok cégnél szerencsére már belátták a helyzet megoldásának fontosságát, és amennyiben a munkakör engedi, ilyenkor lehetőséget adnak az otthoni munkavégzésre. Egyes vállalatok akár a táppénzes időszakban is teljes bért fizetnek a dolgozóiknak, extra juttatásként – emelte ki Sámson.

A jelenlegi jogszabályok szerint mind a saját keresőképtelenség, mind a beteg gyermek miatti keresőképtelenség esetén betegszabadság, illetve táppénz vagy gyermekápolási táppénz illeti meg a munkavállalókat – mondta az MNO-nak dr. Daragó Dénes. A munkajoggal foglalkozó ügyvéd azt tanácsolja az érintetteknek, hogy igenis merjenek élni a törvényben biztosított lehetőségeikkel, ugyanis nyilvánvalóan azért valakinek a jogviszonyát megszüntetni, mert keresőképtelen volt, vagy a beteg gyermekét ápolta, nem lehet.

Az ügyvéd szerint az is érthető, hogy a munkáltató minél gördülékenyebben szeretné megszervezni a munkát, ezt viszont nehezíti a betegszabadságot igénybe vevő munkavállaló. A betegség miatti keresőképtelenségnek az a sajátossága ugyanis, hogy szemben a rendes szabadsággal, nehezen tervezhető előre, általában aznap derül csak ki. Sok munkahelyen a rendes szabadságok megtervezése is komoly logisztikai feladat, így nem csoda, ha a munkáltató számára nehéz feladat azonnal reagálni a munkavállaló betegség miatti kiesésére. Sok esetben nehéz helyettest találni vagy feltölteni a létszámot. Daragó szerint ez is magyarázhatja a munkáltatók akár ki nem mondott elvárásait, hogy lehetőség szerint a munkavállaló – akár saját maga beteg, akár a gyereke – ne maradjon otthon.

Szerencsére ez a munkáltatói hozzáállás már kikopóban van, egyetlen munkaadónak sem lehet célja, hogy betegen dolgozzon – akár munkatársait is megfertőzve – a beosztottja. Sok munkavállaló azonban elébe megy annak a valós vagy vélt munkáltatói elvárásnak, hogy ne maradjon távol még betegen sem a munkától, és úgy dönt, inkább betegen megy dolgozni. Daragó arra biztatja őket, hogy ha lelkiismeretesen, tényleg indokolt esetekben veszik igénybe a gyermekápolási táppénzt vagy betegszabadságot, továbbá a lehetőségekhez képest gondoskodnak a helyettesítésről, vagy elvégzik a munkát utólag, akkor nyugodtan éljenek a jogszabályban biztosított lehetőségeikkel.

Fontos tudni, hogy korábban jogellenes volt a munkáltató keresőképtelensége alatt felmondani, de a 2012 óta hatályos új munka törvénykönyve ezt az esetet kivette a felmondási tilalmak köréből. Ma már keresőképtelenség alatt is közölhető a felmondás, de a felmondási idő letöltése csak a keresőképtelenséget követően, a betegség utáni munkába állás napján kezdődik el.

A munkavállalókat nyilván az sem ösztönzi a betegszabadság igénybevételére, hogy keresőképtelenség idején a bér mindössze 70 százaléka illeti meg őket. Sokan ezért a betegség idejére is fizetett szabadságot vesznek ki, így nincs bevételkiesés. Ahhoz, hogy bejelentsem, hogy holnap szabadságon leszek, a munkáltató nagyfokú együttműködésére van szükség. A szabadságnak ráadásul csak a negyedével rendelkezhet a munkavállaló, a többit a munkáltató osztja be. A betegszabadságnál ilyenre nincs szükség, ha a keresőképtelenség igazolt, akkor a betegszabadságot ki kell adni, nincs mérlegelési lehetősége a munkáltatónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.