Egyre elképesztőbbek a világ jövedelmi különbségei

A 62 leggazdagabb ember vagyona akkora, mint a világ szegényebb feléé együttvéve.

RZ
2016. 01. 18. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet ennek kapcsán sürgős intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a szegények és gazdagok közti jövedelmi szakadék növekedését. A jelentés szerint ugyanis a világ szegényebb felének vagyona 41 százalékkal csökkent 2010 óta annak ellenére, hogy létszámuk 400 millióval növekedett. Mindeközben a leggazdagabb 62 ember „kasszája” ötszázmilliárd dollárral gyarapodott, és így elérte az 1,76 trillió dollárt.

Összehasonlításul: 2010-ben még a világ 388 leggazdagabb embere birtokolt akkora vagyont, mint a legszegényebb 50 százalék. Az Oxfam becslése szerint ugyanakkor a gazdagok összesen mintegy 7,6 trillió dollárt helyeztek el offshore-számlákon, amivel körülbelül – a kieső adóbevételek révén – éves szinten mintegy 190 milliárd dollárnyi kárt okoztak a világ országainak. A számítás szerint a multinacionális vállalatok adóelkerülése minden évben 100 milliárd dollárral rövidíti meg a fejlődő országokat.

Az Oxfamnál úgy látják, hogy a helyzet további súlyosbodását megelőzendő gátat kellene szabni az adóelkerülésnek, több befektetésre lenne szükség az állami szektorban, és magasabb fizetésekre a kiskeresetűek esetében. Súlyos károkat okoznak az adóparadicsomok is, ezek segítségével ugyanis egyre több gazdag személy vagy vállalat ússza meg az otthoni adózást.

Noha a gondok eddig is ismertek voltak – Ferenc pápa, valamint többek közt a Nemzetközi Valutaalap vezetője, Christine Lagarde is figyelmeztetett rá – a világ vezetői eddig kicsivel sem kerültek közelebb a probléma megoldásához. „Egy olyan világban, ahol kilencből egy ember minden este éhesen fekszik le, nem engedhetjük meg, hogy a gazdagok még ennél is nagyobb szeletet kapjanak a tortából” – közölte Mark Goldring, az Oxfam igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.