Nincs még szükség nullás költségvetésre

Hatalmas a hiány az alapellátási rendszerekben, s a helyzeten csak ezek finanszírozásának további csökkentésével lehetne változtatni.

Hajdú Péter
2016. 02. 23. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan kormányzati körökben is kezdenek rájönni, hogy egyelőre nem aktuális a nullaszázalékos hiánnyal tervezett állami költségvetés, amelyre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter célzott a napokban. Szakértők szerint jelenleg sokkal fontosabb dolga is van a magyar gazdaságpolitikának, mint néhány külföldi elemző és hitelminősítő kedvében járni a hiánymentes költségvetéssel.

Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár, a KSH korábbi vezetője lapunk kérdésére elmondta, nem tartja szerencsésnek az emlegetett célt. A magyar költségvetésben jelenleg nagyok a feszültségek, mostohán bánnak például az egészségüggyel, az oktatással vagy éppen a kutatás-fejlesztéssel. Először ezeket a területeket kellene tisztességesen finanszírozni, s egyébként sem lenne semmi előnye a nullás költségvetésnek, legfeljebb egy-két külföldi elemzőnek tetszhet. A közgazdász komoly gondnak tartja, hogy kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika, alacsony a termelékenység, rosszul hasznosulnak az uniós támogatások. Ezen problémák megoldása előbbre való a nullás költségvetésnél.

Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség-kutató Központjának igazgatója korábban szintén arról nyilatkozott lapunknak, hogy bőven van hova költeni a milliárdokat, hiszen alacsony és nem emelkedik a magyar termelékenység, a folyamatosan érkező uniós pénzeket pedig nem tudjuk hatékonyan, a gazdaság növekedése érdekében befektetni.

Hasonlóképpen látja helyzetet az ATV-nek nyilatkozó Pogátsa Zoltán közgazdász is. Szerinte a rövid távon jónak mondható magyar makrogazdasági mutatók hosszú távú fenntarthatóságával gondok vannak. A növekedés motorját ugyanis a GDP 5-7 százalékát kitevő uniós pénzek adják, de ebből alig 3-3,5 százalékos GDP-növekedést tudunk elérni. Ráadásul az Eurostat adatai szerint a magyar termelékenység tavaly is alig érte el a 2008-as szintet. Így az uniós pénzek szétosztása, azaz 2018 után nem lesz fejlesztési forrás.

Komoly feszültséget jelent a költségvetésben, hogy keveset, a GDP alig 4 százalékát költjük oktatásra, míg az uniós átlag 6,5 százalék, nem is beszélve Dánia 9 százalékáról. Nem véletlen tehát, hogy az egyetemek jó része adósságot cipel magával. Az egészségügy szintén alulfinanszírozott, a kórházak jó része ezért adósodott el. De pénzhiánnyal küszködik a közlekedés is: a megyei volánok jó része eladósodott, a MÁV mintegy háromezermilliárd forintos fejlesztéssel van elmaradva. Pogátsa szerint a legnagyobb hiány a szociális ellátási rendszerben mutatkozik: nagyjából 7-8 százalékponttal vagyunk lemaradva az uniós átlagtól. Ha mindezt összerakjuk, és hozzávesszük, hogy a bevételi oldalon az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt lemondunk 550 milliárd forint bevételről, az áfacsalások miatt pedig 350 milliárd bevétel tűnik el, könnyen belátható, hogy nem a nullás költségvetés elérése a legfontosabb teendő.

– Létezhet persze olyan gazdaságfilozófia, hogy az oktatást és az egészségügyet alulfinanszírozom, hogy majd a magánszektor átveszi ezeket a feladatokat – teszi hozzá. – A gond az, hogy ma Magyarországon mintegy négymillió ember él kevesebből, mint a létminimum, s még pár millió, aki ennél alig valamivel többől. Hogyan lehetne elvárni azt, hogy azok a rétegek, akik ilyen körülmények között élnek, saját maguk finanszírozzák oktatásukat, ellátásukat?

Banai Péter Benő, az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a fentiek ellenére tegnap arról beszélt, hogy a nullás költségvetéshez mintegy 700 milliárd forintos hiányt „kell eltüntetni”, ami a GDP 2 százaléka. – A nullás költségvetéshez erőteljes gazdasági növekedés és a gazdaságot fehérítő intézkedések kellenek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.