Aranyárban árulják a húsok királyát

Nagyobb a kereslet a kínálatnál, így világszerte presztízsételeket készítenek a japán igásjószágból

Gyöngyösi Balázs
2016. 03. 14. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az Egyesült Államokban örvend hallatlan népszerűségnek, hanem Európában, azon belül hazánkban is egyre több helyen tűnik fel a japán Kóbéból származó szarvasmarha. Húsa a legkülönlegesebb és egyben a legdrágább a világon, ennek az oka a sajátos tenyésztési módszerekre vezethető vissza. A legenda szerint a kóbemarhákat egy speciális kesztyűvel napi két-három órán át masszírozzák, miközben rizsborral permetezik. Ennek következtében képződik a megfelelő arányú zsírtartalék, amely a hús lágyságát adja. Ráadásul nemcsak vizet, hanem sört is itatnak velük, ezzel is az étvágyukat serkentik, hogy a forróbb napokon is meglegyen az állomány ideális tápanyagbevitele. A húsáért hatalmas összeget, kilónként akár 140-150 ezer forintot is elkérnek, de mifelénk eleve nagyon nehéz a távol-keleti különlegességhez hozzájutni. Könnyebben elérhető a „már” 60-70 ezer forintért is megvásárolható vagjú (wagyu) néven Nyugat-Európában utántenyésztett fajta.

Az eredeti kóbei változat a fekete szőrű japán igásmarha, amelynek kedvező genetikája a helyi mikroklímának tulajdonítható. Mivel a kóbemarhára komplett iparág épült, az életszakaszuknak megfelelően más-más szakemberek foglalkoznak az állatokkal. Több mint kétezer farmer látja el az anyatehenek mellett lévő borjakat, amelyeket 7-8 hónaposan választanak külön. Ekkor 1,3-1,5 millió forintnak megfelelő jenért adják át a fejlettebb egyedekre specializálódott üzemeknek, ezekből is van manapság már 350-400. Itt addig hizlalják, amíg megközelítik az optimálisnak tartott 470 kilogrammos testsúlyt, végül évente körülbelül hatezer szarvasmarhát vágnak le. A nagyon magas előállítási költségek miatt a tenyésztőnek akkor van haszna, ha darabjáért legalább 2,5 millió forintot kap a kereskedőtől. A feldolgozott állatnak a hátszín a legértékesebb része, ez azonban nem több példányonként 10-12 kilogrammnál.

A legtöbben közepesen átsütve steakként fogyasztják, de igen felkapott a sabu-sabu is. Utóbbi azt jelenti, hogy a hajszálvékonyra vágott marhahúst és zöldségeket húslevesben főzik, majd szószokba mártogatva fogyasztják. Újabban egyre többen keresik a kóbemarhából készült hamburgert is, idehaza ezzel a közelmúltban egy fővárosi bár próbálkozott elsőként. A decemberi est sikerein felbuzdulva áprilisban megismétlik az eseményt, a háromfogásos vacsora csúcspontja pedig értelemszerűen a kóbemarhából készült burger: 200 grammos húspogácsa fehér szarvasgombával töltve, libamájjal.

A Dining Guide beszámolója szerint Japánból Ausztrália irányába nyit az ágazat, a távol-keleti szigetországban ugyanis korlátozott a terület. A gabona, a füves területek végtelensége tette lehetővé, hogy a japán eredetű vagjúszarvasmarha hivatalosan is az ausztrál legelőkön, farmokon kapja meg a befejező táplálást. Először amolyan háttérként számoltak Ausztrália természeti gazdagságával, de manapság részben már ott történik a feldolgozás is. Vannak alacsonyabb márványozottságú húst adó csordák, de a genetikailag tiszta vérvonalú állatok elérik a japán szintet, a legelőkön kívül az időjárás is nagyon kedvező a vagjútenyésztésre.

A japán aukciókon természetesen a honi japán vagjú éri el a legmagasabb árat, a második helyezett az ausztrálhoz hasonlóan kihelyezett amerikai vagjú, a bronzérmes az ausztrál. Semmihez sem hasonlítható ízét, zamatát a nagy mennyiségben jelenlévő olajsavnak köszönheti, valamint az egyszeri telítetlen zsíroknak. Az utóbbi az oka, hogy ez a hús szinte teljesen koleszterinmentes. Ezenkívül a zsír egyenletesen oszlik el az izomzatban, s nem a bőr alatt helyezkedik el. Ezt a zsíreloszlást nevezik márványosságnak, mert a hús a vágás mentén valóban a márvány mintázatát utánozza. A Japánon kívül tenyésző kóbe stílusú vagjúszarvasmarhát háromtól tizenkét pontos, a rostélyoson mért márványozottsági mutatóval különböztetik meg egymástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.