Bekebeleznék a kürtőskalácsot a románok

Ellenzik a székelyföldiek, hogy földrajzi árujelzős oltalmat kapjon a hungarikumnak számító sütemény.

2016. 03. 21. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenéssel fogadták a Székelyföldön a román mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint a bukaresti tárca földrajzi eredetvédelemben részesítené az Európai Unióban a kürtőskalácsot. Ráadásul Achim Irimescu tárcavezető arra hivatkozva vonná román termékként földrajzi árujelző oltalom alá a székely-magyar süteményt, hogy annak receptjét először „egy román nemzetiségű, magyar állampolgárságú erdélyi asszony” tette közzé a XVIII. században. – Ez nyilvánvaló történelemferdítési kísérlet, amely hatalmas tájékozatlanságra is vall. A román agrárminiszter egyértelműen politikai síkra terel egy gazdasági, szakmai kérdést – fogalmazott lapunknak Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület (NKSZ) ügyvivője. A székelyföldi Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) munkatársa emlékeztetett, hogy a cukormázas édesség első receptje Dániel Istvánné gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű erdélyi szakácskönyvében bukkan föl. Vagyis a grófné semmiképpen sem tekinthető románnak, arról nem beszélve, hogy akkor Románia még nem létezett. Amúgy a kürtőskalács eredetéről a KMTE és a Kovászna megyei közgyűlés vezetői már tavaly novemberben tájékoztatták Irimescut, amikor a román miniszter még arról beszélt, hogy hagyományos különleges termékként jegyeztetné be az EU-ban az édességet. A székelyföldi illetékesek felhívták a figyelmét, hogy a kürtőskalács (amelyet amúgy egyetlen nyelvre sem fordítottak le, még a románok is a magyar elnevezését használják) Magyarország területéről származik, ma is a magyar kultúrához kötődik, és nincs szükség a hagyományos székely termék eredetének újrakitalálására.

Albert Zoltán elutasította a kezdeményezést, hogy a cukormázas édesség földrajzi árujelzős védelemben részesüljön, ebben az esetben ugyanis csak azt a terméket nevezhetnék kürtőskalácsnak, amelyet az EU által jóváhagyott okiratban meghatározott területen, jelen esetben Erdélyben vagy a Székelyföldön állítanak elő. Vagyis a területvédettség azt jelentené, hogy például Bukarestben vagy Magyarországon nem süthetnének kürtőskalácsot. – Ez fölösleges akadályt jelentene, ezzel öngólt rúgnánk. Mi azt támogatjuk, hogy előállítási receptúráját betartva mindenki készíthessen kürtőskalácsot – jelentette ki lapunknak az NKSZ ügyvivője.

Albert kérdésünkre megerősítette: a román hatóságok várhatóan óvást terjesztenek be az ellen, ha Magyarország hagyományos különleges termékként kívánja bejegyeztetni az EU-ban a süteményt. Ezt a folyamatot tavaly decemberben, a kürtőskalács hungarikummá nyilvánítását követően indította el a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára akkoriban közölte, várhatóan ez év első negyedévének végén nyújtják be az ez irányú kérelmet. Az NKSZ ügyvivőjétől megtudtuk, a szervezet a kürtőskalácssütőkkel közösen már szinte teljesen összeállította a levédéshez szükséges dokumentációt, amelyet hamarosan továbbítanak a magyar agrártárcának.

Egyébként a Földművelésügyi Minisztérium sem osztja a bukaresti társtárca véleményét, miszerint „erdélyi román” lett volna a kürtőskalács első készítője. Az FM a Krónika erdélyi magyar napilap megkeresésére közölte, a Románia által benyújtandó földrajzi árujelző kérelem önmagában nem képezheti akadályát annak, hogy egy magyarországi székhelyű szervezet benyújtsa a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való elismerése iránti kérelmét, mivel az egyes oltalmi formák esetén másfajta dokumentumokat kell benyújtani és másfajta adatokat, jellemzőket, kapcsolatot kell igazolni. A minisztérium hozzátette, a kürtőskalács ügyében a román agrártárca részéről semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a budapesti hatóságokhoz, és ebben az ügyben az FM sem kezdeményezett egyeztetést. Ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium továbbra is intenzíven támogatja és segíti az édesség hagyományos termékként való uniós bejegyzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.