Drágább lett az előtörlesztés

Átlagosan 12 ezer forinttal emelkedett az előtörlesztés díja.

MTI
2016. 03. 23. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben ismertetik: a változások egyik meghatározó eleme, hogy a jelzáloggal fedezett lakáscélú hiteleknél megszűnt a bankok által kötelezően biztosítandó kétszeri ingyenes előtörlesztés lehetősége. A bankok a meglévő – március 21. előtt kötött – szerződésekre eltérően alkalmazzák a jogszabályi változást, egy részük kizárólag az új szerződések esetén szüntette meg a két ingyenes előtörlesztés lehetőségét, míg mások a megemelt díjtételeket a korábbi hitelszerződéseken is érvényesítik. A Bankmonitor.hu felmérése szerint a bankok döntő részben 1-2 százalék közötti mértékben állapították meg elő- és végtörlesztésre vonatkozó új díjszabásukat.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője a közleményben kiemeli: a bankoknak nem kötelező az elő- és végtörlesztésért díjat felszámítaniuk, mindazonáltal ezt a szolgáltatást csak az MKB biztosítja ingyen. A bankok közötti verseny azonban itt is érvényesül, árazásuk nem egységes. Hozzáteszi, egy 15-20 évre kialakított hiteltermék módosítása ráfordítással jár, így a költségek felszámítása mögött pénzügyi logika húzódik.

A portál egy meglévő lakáshitel 3 millió forint összegű előtörlesztését véve példának vizsgálta meg a díjak változását. A vizsgált 14 bank körében március 21. előtt átlagosan 32 ezer forintért lehetett előtörleszteni, e héttől kezdve már átlagosan 44 ezer forint az előtörlesztés díja.

Az átlagosan 12 ezer forintos drágulás a vizsgált 3 millió forintos előtörlesztés esetében 0,4 százalékot tesz ki, ami egyhavi kamatfizetéssel egyezik meg. A hitelfelvevőknek tehát nincs túl sok mérlegelni valójuk, ha rendelkezésükre áll a pénz az előtörlesztésre. Hiába nőtt ugyanis az előtörlesztés költsége, az idő előtti részleges törlesztés a második hónaptól már pénzügyi előnyt jelent számukra – értékeli a változásokat Sándorfi Balázs.

A hitelkiváltások költségterheit a Bankmonitor.hu egy 5 millió forintos fennálló tartozású hitelen keresztül vizsgálta. A vizsgált 14 bank esetében az átlagos költség március 21. előtt 88 ezer forint volt, míg a jogszabályi változás után 72 ezer forint, a hitelösszegre vetítve 0,3 százalékkal mérséklődött.

Az előtörlesztéshez és hitelkiváltáshoz kapcsolódó költségtételek egyes esetekben egyedi kedvezmények révén az adott bankon belül is eltérőek lehetnek – hívja fel a figyelmet a szakportál. Egyedi kedvezmény forrása lehet például, ha az ügyfél lakás-takarékpénztári szerződésből előtörleszt vagy prémium banki státussal rendelkezik. Ebből adódóan a megalapozott hitelfelvételhez elengedhetetlen a teljes körű tájékozódás.

A hitelkiváltásról szólva a portál megjegyzi: a tudatos hitelfelvevő időről időre felülvizsgálja meglévő hitelét és jobb alternatíva esetén kedvezőbb kamatozásúra cseréli. Az Egyesült Államokban akár a kihelyezett lakáshitelek 15-20 százalékát is kedvezőbbre cserélik évente a hitelfelvevők, Magyarországon azonban ez az arány szinte elenyésző.

A vizsgált bankok elő- és végtörlesztési díjainak változása a szakportál weboldalán (www.bankmonitor.hu) megtekinthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.