Tízezer dolgozóját megrövidítve spórolna a MÁV

Milliárdos veszteséget minimalizálna a MÁV azzal, hogy egyéni megállapodásokat köt a túlórapénzt követelő dolgozókkal.

Földi Bence
2016. 03. 21. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezer ember – ennyi munkavállaló érintett a MÁV-csoport legújabb bérbotrányában. A készenléti jellegű munkát végzőkről van szó, a MÁV-nál a forgalmi szolgálattevők, váltókezelők, kocsirendezők, vasútőrök, stb.; a MÁV-Startnál a jegyvizsgálók és személypénztárosok érintettek.

A Munka törvénykönyvének (Mt.) 2012-es reformját követően bekerült az alábbi passzus a szövegbe: „101. § (3) Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.” Ám a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. információink szerint ezt nem tartotta be, ehelyett alternatív megoldást eszelt ki: március 16-tól járják az országot, és egyéni megállapodások (MÁV: pdf; MÁV-Start: pdf) révén egyeznének meg a munkavállalókkal. Úgy tudjuk, hogy a MÁV Zrt. bruttó 80–130 ezer forint, a MÁV-Start bruttó 100 ezer forint egyszeri juttatást ajánlott a munkavállalóknak, ha azok elállnak követeléseiktől. Csakhogy ez az összeg a munkavállalók és a szakszervezetek szerint jóval alacsonyabb, mint amennyi túlórapénz megilletné őket – egyesek 500-600 ezer forintról beszélnek.

Azt azonban sem a MÁV, sem a MÁV-Start Zrt. nem akarja kiszámolni, pontosan mekkora összeggel tartozik munkavállalóinak, holott erre a Munka törvénykönyve kötelezné őket: „134. § (1) A munkáltató nyilvántartja a) a rendes és a rendkívüli munkaidő, b) a készenlét, c) a szabadság tartamát. (2) A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is. (3) Az (1) bekezdés a) pont szerinti nyilvántartás – a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően – az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető.”

Megkerestük az ügyben Halasi Zoltánt, a VDSzSz Szolidaritás elnökét. Az MNO-nak elmondta: két tagjukkal próbapert indítottak Szegeden és Nyíregyházán, ezek közül a szegedi február 25-én jogerős ítélettel ért véget. A másodfokon hozott ítélet azt mondta ki, hogy „az a munkavállaló, aki készenléti jellegű munkakörben van foglalkoztatva, és vasárnap munkát végez, azt szombaton nem lehet rendes munkavégzésre bevezényelni” – mondta Halasi Zoltán. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ha valaki szombaton dolgozik, akkor rendkívüli munkát végez. Ezért három évre visszamenően – a Mt. 2012-es módosításától kezdve – lehet igényelni túlórapénzt. „Jogerősen kimondta a bíróság, hogy a munkavállalót megilleti az, amit követelt a MÁV-tól, ebben az esetben 162 ezer forint plusz a kamatai illeti meg a munkavállalót” – jelentette ki a VDSzSz Szolidaritás elnöke.

Furcsaságok

A MÁV és a MÁV-Start Halasi szerint meg akarja nehezíteni a dolgozóknak a pereskedés lehetőségét. „Nem adnak ki adatokat, letiltották a számítógépes rendszerhez való hozzáféréseket olyan munkavállalóknak, akik meg tudták volna nézni visszamenőleg, hogy mikor dolgoztak” – mondta ezzel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás elnöke.

Szerinte a MÁV nem vitathatja – és nem is vitatja – a per jogszerűségét. De „kitalálták a frankót a MÁV-nál”, hogy nem számolják ki, mennyivel tartoznak a dolgozóknak. Kérdésünkre, hogy az Mt. szerint erre nincs-e kötelezve a munkáltató, Halasi Zoltán azt mondta: „Hát, úgy látszik, a Munka Törvénykönyve nem mindenkire vonatkozik.” Szerinte a MÁV-csoport azzal próbálja csökkenteni a költségeit, minimalizálni a veszteségeit, hogy ajánlatokat tesz a munkavállalóknak és aki ezt aláírja, lemond arról, hogy követeléseit a későbbiekben peres úton érvényesíthesse. Arra a kérdésünkre, hogy ezek az egyéni megállapodások jogszerűek lehetnek-e, azt mondta: nem tudja, ezt bíróság tudná megállapítani.

A VDSzSz Szolidaritás elnöke az MNO-nak kijelentette: körülbelül tízezer ember érintett, így „a két cégnél milliárdos nagyságrendű kifizetés szükséges.” Úgy véli, a közeljövőben akár százas vagy ezres nagyságrendben is nyújthatnak be kereseteket a MÁV és a MÁV-Start ellen a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottak, a VDSzSz Szolidaritás pedig jogi segítséget nyújt számukra, és kalkulátorral is segíti őket.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) honlapján jelezte, hogy kérdés esetén lehet keresni tisztségviselőiket. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSzSz) Facebookon közölte: akár bíróság előtt is ellátja tagjai érdekképviseletét. „Ne írd alá ezt az ajánlatot, ha kedvezőtlennek találod, kérj részletes elszámolást a munkáltatótól, hogy lásd a jogos összegeket. Nem kell azonnal döntened, van időd átgondolni a döntést. Ha aláírtad a megállapodást, már nem tudunk segíteni” – írták az MTSzSz közösségi oldalán.

Az ügyben kerestük az MTSzSz elnökét, Buzásné Putz Erzsébetet, aki az MNO-nak elmondta: a téma nagyon is napirenden van, égnek a telefonvonalaik, sokan keresik őket ez ügyben. „Az érintettek létszáma több ezer is lehet a két vállalatnál, pontos adatok nem állnak érdekképviseletünk rendelkezésére.” Az MTSzSz úgy véli, hogy az egyéni megállapodás lehetősége „egy peren kívüli egyezségnek tekinthető, amely lehetővé tenné a munkáltató számára a tételes elszámolás helyett alkalmazott »átalány« bérkülönbözet kifizetését.” Buzásné Putz Erzsébet közölte portálunkkal, hogy a szakszervezet segít eligazodni a helyzetben, és akik nem fogadják el a megállapodást, azoknak felkarolják az ügyét és – amennyiben szükséges – bírósági úton is képviselik az érdekeit.

Miként Halas Zoltán, úgy Buzásné Putz Erzsébet is rámutatott: március 22-én, kedden egyeztet a szakszervezetekkel a vállalat vezetése. A MÁV-csoportot is szerettük volna megszólaltatni, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.