Fókuszban a kisebb tejáfa

Erősödik a nyomás az ágazat megmentése érdekében.

Tóth László Levente
2016. 04. 12. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres volt az egyeztetés, amelyet Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője kezdeményezett a tejágazat képviselőivel – értesült lapunk. A felmerült számos probléma megoldására határozattervezetet dolgozott ki a párt, amelynek elfogadását kezdeményezi a parlamentben.

A tervezetben a következőkre kérnék a kormányt: a jelenlegi 18 százalékos szintről 5, illetve 7 százalékra csökkentse az érintett termékek áfaterhét, s tegyen mielőbb lépéseket a kirívóan alacsony hazai tejfeldolgozottsági szint jelentős javulásáért. Emellett a kormány szűrje ki hatósági intézkedésekkel a hazai polcokra kerülő tej és tejtermékek közül az áfacsalással érintetteket, és utasítsa arra a szaktárcát, hogy a hazai tejet és tejtermékeket népszerűsítő marketingkampányban erősítse a tudatos vásárlói szokások kialakulását. A Jobbik javaslatot tesz egy ágazati szövetkezeti modell létrehozására, és azt is szorgalmazza, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az Európai Unió megfelelő szerveivel a közösségi szintű problémák feloldása érdekében.

A párt szerint új exportpiacokat kell keresni az orosz embargó, a közel-keleti konfliktus és a kínai felvásárlás csökkenése hatásának ellensúlyozására, s a kormánynak azt is fel kell mérnie, hogy miként tudna korszerű szakképzési és oktatási hátteret biztosítani az ágazatnak. Felszólítják a kormányt arra is, hogy vizsgálja meg: miként lehet azonnal kompenzálni a tej árának literenkénti 40-50 forintos zuhanását. A bajok orvoslására pedig egy úgynevezett „magyar tej és tejtermékek válságstábot” hozna létre az ágazat minden érintett szereplőjének részvételével.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is kiáll a magyar tejpiac megmentéséért, miután áttekintette az április 4-i tehenes demonstráció során átadott petíciót. A szövetség úgy látja, még az idén – lehetőség szerint már júliustól – a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a stratégiai fontosságú tejtermékek (így a friss tej) általános forgalmi adókulcsát. Az OKSZ lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint tagvállalkozásaik elkötelezték magukat a magyar tejtermelők jelenlegi súlyos piaci helyzetének javítása mellett. Továbbra is elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a termékpálya minden egyes szintjén jelenlévő piaci szereplők – így a termelőkön kívül a tejfeldolgozók, a nagykereskedők, a bolti, áruházi kiskereskedők –, valamint az állam is vállaljon szerepet a magyar tejpiac megmentésében. Egyebek mellett támogatják a jogszabályok ellen vétő piaci szereplők elleni szigorúbb és hatékonyabb fellépést, és a kereskedők készek a termékfejlesztésben is együttműködni a tejfeldolgozókkal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szolnokon egy gazdafórumon beszélt arról, hogy a tárca átfogó tejágazati stratégiát készített, amelyben áfacsökkentést is javasol, a dokumentumot a tervek szerint még áprilisban megtárgyalja a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.