Kérdés nélkül átengedett tízmilliárdok

Nem látja az Országgyűlés, hogyan működnek a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 23. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs rálátása az Országgyűlés gazdasági bizottságának arra, hogyan működnek a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítőcégek – jelentette ki Bánki Erik (Fidesz) a Magyar Nemzet érdeklődésére. A parlamenti testület elnöke ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a kötvényeket értékesítő vállalkozások állami ellenőrzés nélkül végzik a tevékenységüket. Így arról sincs információja az engedélyeket kiadó gazdasági bizottság elnökének, milyen jutalékokkal dolgoznak ezek a Kajmán-szigeteken, Szingapúrban, Cipruson, Liechtensteinben és hazánkban bejegyzett közvetítőcégek, amelyekkel az állam leszerződött.

Hasonló tartalmú írásos választ adott Rogán Antal, a bizottság korábbi elnöke is lapunknak még tavaly júniusban, amikor a kötvényforgalmazó vállalkozásokról kérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a cégek múlt évi üzleti tevékenységéről kért-e be a testület mérleg- és eredménykimutatásokat. Rogán Antal akkor úgy válaszolt, hogy „a cégeknek ezen adatok bizottsághoz való benyújtására vonatkozóan nincs jogszabályi kötelezettségük, miként a bizottságnak sincs ezek bekérésére”. Azt is szerettük volna megtudni, hogy melyik közvetítő vállalkozás hány állampapírt jegyzett le. Az ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel Rogán az Államadósság-kezelő Központhoz (ÁKK) irányította lapunkat. Az ÁKK a közérdekűadat-igénylésünket értékpapírtitokra hivatkozva utasította el. – Tekintettel arra, hogy a letelepedési magyar államkötvényt zárt körben hozzák forgalomba, és így az azt lejegyző vállalkozások az értékpapírok közvetlen jogosultjai, ezért értékpapírtitkot képez, hogy mely cég és milyen mennyiségben vásárolt az értékpapírból – közölte a kezelőközpont. Az értékpapírtitokkal kapcsolatos jogszabály alapján az ÁKK csak a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és egyéb nyomozó és ellenőrző hatóság kérésére adhat ki adatokat. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem szerepel a törvényben, így a testület sem kérhet információkat a cégekről az ÁKK-tól. A közvetítőcégektől ugyanakkor bekérhet információkat, ám – legalábbis Rogán Antal és Bánki Erik nyilatkozata alapján – nem élnek ezzel a lehetőséggel. Ennek fényében különösen érdekes, hogy tavaly decemberben miképpen vonhatták vissza két kötvényforgalmazó engedélyét arra hivatkozva, hogy nem adtak el száz állampapírt az elmúlt három évben.

Úgy tudjuk, a program 2013-as indulása óta március végéig 3446 külföldi vásárolt letelepedési államkötvényt. Lapunk számítása szerint a közvetítőcégek nem panaszkodhatnak, hiszen eddig az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 79, míg a drágább árazással kalkulálva 95 milliárd forintos bevételre tettek szert. Ebből 31 milliárd forint közpénznek tekinthető, hiszen a magyar állam kamatot is fizet lejáratkor az állampapírok után. A kötvénypiacon szokatlan módon azonban nem a befektető kapja a kamatot, hanem a közvetítőcég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.