Víziközmű-mutyit akadályoz Brüsszel

Korrupciógyanút vet fel a legújabb, uniós pénzből megvalósuló hazai szennyvízberuházás.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 19. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a víziközmű-hálózatok fejlesztésére vonatkozó nagy értékű pályázatok puszta kiírásával kivívta hazánk az európai uniós intézmények ellenszenvét és gyanakvását. A Környezeti és energiahatékonysági operatív programhoz (Kehop) tartozó hat felhívás régiónként 70, összesen tehát 420 milliárd forintos, a nyílt közbeszerzések a közműhálózatok kivitelezésére és rekonstrukciójára szólnak, a nyertes számára négy évre garantált a megrendelés. Az érintett Kehop-felhívások beruházási keretszerződéseit a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit (NFP) Kft. írta ki. A Magyar Nemzet brüsszeli forrásokból úgy tudja, az Európai Bizottság indokoltnak tartja versenyjogi vizsgálat lefolytatását, hiszen a 2014–2020-as programozási időszak alapcéljával, a kis- és középvállalkozások támogatásával ellenkezik a kiírás, amely kifejezetten a legnagyobb piaci szereplőknek kedvez. Brüsszelben felveti a versenykorlátozás gyanúját, hogy a tenderen kizárólag olyan vállalatok jelentkezhetnek, amelyek az előző három évben legalább 20 milliárd forintos forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárdos árbevételt értek el. Az ajánlattétel további feltétele a 750 millió forintos saját tőke, és az, hogy az utóbbi három évből csak egy lehetett veszteséges a cégnek. Információink szerint a brüsszeli testület úgy látja, mivel több ezer bekötésről, illetve több tízezer méter gravitációs gerincvezetékről, illetve nyomóvezetékről szól a felhívás, ezek az építési, felújítási feladatok a kis- és középvállalkozások számára is elérhetők lennének, ha 800 millió és 3 milliárd forint közötti értékű részekre bontanák őket. Ahogy arra a HVG.hu is rávilágított, a kiírások alapján hazai kisvállalkozások önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon, a nyertes csapatnak viszont négy évre garantált lesz a pozíciója, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól. A még kiírandó konkrét beruházásokért pedig már csak egymással kell versenyeznie a portál felételezése szerint a Duna Aszfalt Kft.-nek, a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft.-nek, valamint a Békés Drén Kft.-nek. Az ajánlatokat április 25-ig lehet megtenni.

A Világgazdaság is úgy tudja, hogy az Európai Bizottság máris a 420 milliárd forintos közbeszerzési eljárás leállítását kérte. A gazdasági napilap szerint a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban. E szerint az állami megrendeléssel a már említett három nagy piaci szereplőt stafíroznák ki a következő négy évre. Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a lebonyolításhoz választott módszert komplex infrastruktúra-fejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.