Fekete nap az FHB-nál

A kormány és az MNB is nekiment a pénzintézetnek. Elfogyott a levegő Spéder körül.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 08. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekre már nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják, vagyis a médiabirodalmat is birtokló nagyvállalkozó gazdasági hatalmának visszanyesése mögött elképzelhető, hogy a kancelláriaminiszter hatalmának a gyengítése a valódi cél. Úgy tűnik, a gazdasági válság után még mindig akad tennivaló a hazai bankszektor megregulázására. A hazai pénzintézetek helyzetbe hozása – erre épített a takarékok, a Magyar Posta és az FHB-csoport sokszoros összefonódásával létrejött Spéder-birodalom is – sem volt eddig túl sikeres, miközben a politika a mai napig áthatja az egész ágazatot.

Ami biztosnak látszik, nem lehetett túl jó napja Spéder Zoltánnak tegnap, miután a magyar pénzügyi felügyelet megbüntette az egyik érdekeltségét, és a parlamentben is számára kedvezőtlen törvénymódosítást szavaztak meg. Utóbbit az Országgyűlés a benyújtás után azon melegében el is fogadta. A Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint bírságot rótt ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re, méghozzá egy három évvel ezelőtti gyanús kötvénykibocsátással kapcsolatban. A sajtóban több helyen is írtak korábban róla, de érdekes, hogy a pénzpiaci felügyeletet ellátó MNB-nek csak a tavalyi átfogó vizsgálatban „tűnt fel” a visszás eset.

A jegybank szerint a Spéder vezette pénzintézet 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. A befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvényeket „nem magyarországi befektetőknek” szánták – közölte az MNB; az intézmény személyi felelősségre vonási eljárást is indított. Az FHB Jelzálogbank esetében ugyanis valóban mintegy 30 milliárd forintos kötvényről nem tudni a mai napig, hogy ki vásárolta meg. Az eddigi legvalószínűbb forgatókönyv szerint az állam vehette meg közvetett formában, ami felveti annak gyanúját, hogy tiltott állami támogatást kapott a bank.

Nem tett jót Spéder Zoltán kormányzati megítélésének, hogy tavaly év végén olyan tőkeemelést hajtott végre az FHB-ban, amelynek során az állam eredetileg 7,3 százalékos tulajdonosi részaránya 4,45 százalékra csökkent. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor nyilvánosan is megszólalt, a Kossuth Rádióban azt mondta, nem csökkenhet az állam tulajdoni hányada a pénzintézetben. A Spéder-birodalom elleni frontális támadás viszont akkor jött lendületbe igazán, amikor a milliárdos üzletember, Demján Sándor a múlt héten nyílt levélben Orbán Viktorhoz fordult, hogy akadályozza meg a takarékokhoz tartozó 600 ezer ember kisemmizését. Demján az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként szólalt meg, miután a hozzá közel álló érdekeltségek az elmúlt években kiszorultak a szövetkezeti hitelintézetek rendszerének irányításából, helyettük viszont az FHB Jelzálogbank Nyrt. korábbi és jelenlegi vezetői kerültek pozícióba. A Demjánéhoz hasonló állásponton van egyébként a Magyar Bankszövetség nevében Patai Mihály elnök is. Ennek ellenére a lapunk által megkérdezett szakértők szerint a pénzüket a takarékokban tartó lakosságnak nincs miért aggódnia, és az átalakított szabályozás alapján átláthatóbb lesz a felügyeletük.

Azt, hogy összehangolt hadművelet folyik most Spéder ellen, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jegybanki büntetés tegnapi bejelentését követően a Budapesti Értéktőzsde – amelyet nemrég vett meg az MNB – délután beszüntette az FHB papírjaival való kereskedést. Mindezek után pedig tegnap sürgősséggel megszavazta a parlament a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetével (SZHISZ) kapcsolatos törvénymódosítást is. Ennek értelmében az eddiginél szélesebb jogkört kap az integrációs szervezet, és csökken az eddig vezető szerepet játszó Takarékbank súlya. Sőt, az FHB-csoporthoz köthető Takarékbankot már nem is nevezi a jogszabály az integráció központi pénzintézetének. Az MNB viszont a jogkörét az SZHISZ-re is kiterjeszti.

A tegnapi események hatására este lefújták a Takarékbank jövő hétre meghirdetett rendkívüli közgyűlését is, amelynek napirendje azt célozta volna, hogy az FHB végleg összeforrjon a takarékokkal. Nagy kérdés azonban, hogy megáll-e itt a történet, vagy az állami Magyar Postával üzleti kapcsolatban lévő többi Spéder-érdekeltségre is rájár a rúd, hiszen ezeket az összefonódásokat is sok támadás érte már. Kérdés az is, mi lesz a vállalkozóhoz kötődő CEMP médiacsoport sorsa, amelyhez az Index.hu, a Napi.hu, a Portfólió.hu portálok, valamint az Inforádió is tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.