Közösségi futárszolgálat indul Pesten

Hasonló lesz, mint az Uber, csak nem személyeket szállít, hanem csomagokat.

Horváth Attila
2016. 06. 28. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keress pénzt közösségi futárként, vagy hívj közösségi futárt, és takaríts meg pénzt a cégednek! – hirdeti magát az Uber elvén működő Skurir. A hivatalosan szeptembertől induló cég már reklámoz, bárki regisztrálhat a honlapjukon. A futárok megoszthatják a felhasználókkal, hogy milyen útvonalon közlekednek, gyakorlatilag bármilyen csomagot elvisznek, akár pizzát, tehát meleg ételt is szállíthatnak az önjelölt futárok, jellemzően városon belül. A rendszer kísértetiesen emlékeztet a személyszállítással foglalkozó Uberhez. Ott azonban 20 százalékos jutalékot kap az amerikai alapítású cég, itt a Skurir 10 százalékkal is megelégszik. Honlapjuk szerint a világ számos nagyvárosában működnek, Belgrádtól Dublinig. Mi azonban nem találtuk nyomát ezekben a városokban. Kérdéseinket szerettük volna elküldeni a cégnek, de a honlapjukon található e-mail címet hibásként azonosította levelezőrendszerünk. Így nem tudtuk, milyen engedélyekre volt szükségük, és hogyan, ki után fizetnek majd adót.

A csomagküldő cégek egyelőre nem tartanak az új konkurenstől. Hosszú Csilla, a DPD Hungária Kft. ügyvezetője lapunknak arról beszélt, elég sok biztonsági követelménynek kell megfelelnie annak, aki ilyen tevékenységet végez. A magyar és nemzetközi csomagszállítással foglalkozó cég vezetője hozzátette, egy csomagszállító cég működtetéséhez jelentős informatikai háttértámogatás szükséges, hogy biztosítva legyen a címzett és a feladó részére a kiszállítási információ, így a megrendelő biztos lehet abban, hogy a küldeménye megérkezett a kívánt címre. Elmondta, a futárpostai tevékenység végzéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál kell megszerezni a szükséges engedélyeket. Kérdésünkre elmondta, nem ismeri az ételszállításhoz szükséges feltételeket és folyamatokat; a DPD nem foglalkozik ételszállítással. Hozzátette, úgy látszik, a Skurir a DPD-től eltérő tevékenységet végez, hisz városon belüli azonnali szolgáltatásnak tűnik, míg az ő cége a másnapi, 24 órás kézbesítést vállalja ügyfeleinek.

Számtalan cikket írtunk már a sharing economyról, azaz a megosztáson alapuló közösségi gazdaságról. A modell csak néhány éve bukkant fel, de már rengetegen keresnek vele pénzt. Magyarországon a legismertebb ezek közül az Uber és Airbnb. Az utóbbinál az emberek a saját lakásukat adhatják ki. Mindkét rendszert számos kritika éri elsősorban a piaci szereplők részéről, főleg az engedélyek hiányát és a feltételezhető adóelkerülést emlegetik. A közösségi megosztáson alapuló gazdaság kritikusai leginkább a munkavállalók jogai miatt nézik rossz szemmel a rendszer térnyerését. Sokak szerint az Ubernél például alapvető taktika, hogy eleinte jó bért ad alacsony fuvardíjak mellett, majd amikor már kiépült egy stabil felhasználói és sofőrkör, elkezd visszavenni a kezdeti ígéretes feltételekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.