Mégsem jogsértő az új különadó?

Szállodaszövetség: a hotelok esetében hatszázalékos hozzájárulásra lenne szükség.

Horváth Attila
2016. 06. 09. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csomagban kell vizsgálnunk a vendéglátást érintő változásokat – mondta lapunknak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. – 2018-ra 27-ről 5 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája. Ha hozzászámítjuk a 4 százalékos hozzájárulást, még mindig pozitív az ágazati mutató – jegyezte meg.

Mint ismeretes, a parlament által kedden elfogadott adótörvények egyik pontja új közterhet vezet be 2018-tól. A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulásból befolyó bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésre lehet használni. Az összeget az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma után kell megfizetni. Beszámoltunk róla, hogy az áfa 2017-től 27-ről 18, majd 2018-tól 5 százalékra csökken.

Niklai Ákos elmondta, a javaslatot két évvel ezelőtt dolgozták ki a szakmai szervezetekkel, eredeti elképzelésük szerint a szállodáknál is be kellene vezetni, mégpedig 6 százalékos aránnyal. Hozzátette, az ágazat súlyos munkaerőhiánytól szenved, amin segíthet a többletbevétel, ezáltal ugyanis magasabb fizetéseket tudnak adni az éttermek. Hangsúlyozta, a pénzt főként beruházásokra kell fordítani, marketingre és promóciókra.

– A hozzájárulásnál azt kell vizsgálni, hogy az forgalmi típusú adó-e. Ha igen, akkor ellentétes az uniós joggal, mivel csak egyetlen hozzáadottérték-alapú adó lehet a tagállamokban, ez Magyarországon az áfa – mondta lapunknak Dezső Róbert, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje. Szerinte ahhoz, hogy az uniós jog egy adót forgalmi típusúnak tekintsen, az eddigi bírósági gyakorlat alapján négyféle kritériumnak kell megfelelni. Mivel az új közteher nem teljesíti mind a négy feltételt, első ránézésre összeegyeztethetőnek tűnhet az uniós joggal. A bíróságon dolgozó főtanácsnokok azonban már többször úgy foglaltak állást, hogy elég két feltétel teljesítése ahhoz, hogy az adó uniós jogba ütközzön. A kiskereskedelmi különadóval kapcsolatban is így foglalt állást egy főtanácsnok, de akkor a bíróság végül a magyar kormánynak adott igazat. Mivel a mostani kisebb jelentőségű eset, vélhetően itt sem döntenének másként. Az uniós bíróság elé egyébként úgy kerülhet az ügy, ha az Európai Bizottság megtámadja az adót, vagy az egyik étterem bíróság elé viszi az ügyet.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.