A munkaadók pártolják a csökkentést

A járulékcsökkentésnek a versenyképesség javításával össze kell kapcsolódnia.

Horváth Attila
2016. 10. 24. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járulékcsökkentésnek a versenyképesség javításával össze kell kapcsolódnia – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az érdekképviselet lapunkhoz eljuttatott közleményében a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére reagált, amely szerint 2–3 évre elhúzott járulékcsökkentés várható Magyarországon. Varga Mihály szerint ez a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a csökkentésen keresztül. A Figyelő korábban beszámolt róla, hogy a szociális hozzájárulási adó 27-ről 20 százalékra csökken majd a következő négy évben. A munkáltatóknak kötelezően béremelésre kell fordítaniuk a fennmaradt plusz pénzt.

Az OKSZ úgy látja, hogy az eddig megismert járulékcsökkentési szándék segítheti a vállalkozásokat a munkaerőhelyzetük javításában. Szerintük a béreket terhelő adó mérséklése nélkül a vállalkozások teherviselő képessége kisebb. A szövetség hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a vállalkozások bérterheit célszerű csökkenteni, mivel ez egyidejűleg a versenyképességüket, termelékenységüket is javítja. Az OKSZ szerint a vállalkozások béremelési lehetőségei­nek határt szab versenyképességük, termelékenységük. A nagyobb bérköltséget már nem képesek a bevételeikből kigazdálkodni. Napvilágot láttak más olyan elképzelések is, amelyek szerint nem a vállalkozások terheit, hanem a bruttó keresetekből levonható bérjárulékokat, vagy a személyi jövedelemadót kellene csökkenteni. A szövetség szerint ez nem érintené a vállalkozások közterheit, nem javítaná a versenyképességüket, termelékenységüket sem, nem a valós gondokat orvosolná.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke lapunknak kiemelte, 2013-ban és 2015-ben a kormányzatnak nyilvánosan is megtett javaslatukban már felhívták a figyelmet, hogy járulékot kell csökkenteni. Lakatos Péter alelnök akkor közölte, a hazai bérek közterhei nemzetközi összehasonlításban extrém magasak. – A munkaerőhiány jelentős béremeléseket követel, de a gazdaság ezt ma pusztán a hatékonyság javításával nem tudja teljességgel ellensúlyozni. Pedig közben a költségvetés mozgásteret ad a vállalati terhek csökkentésére – közölte most lapunkkal az alelnök. A szakember szerint a béremelés különösen fontos az exportálók számára, mert a világpiac árrugalmassága minimális. De ahogy arról korábban már több alkalommal is beszámoltunk, a béremelés azért is elkerülhetetlen, mert a jelenlegi fizetések mellett bizonyos ágazatokban szinte már lehetetlen jól képzett munkaerőt találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.