CETA-ügy: most nincs szabadságharc

A baljós előjelek dacára megszavazta az Országgyűlés a szabad kereskedelmi egyezmény aláírását.

Gyöngyösi Balázs
2016. 10. 12. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok minden eldőlt, nem határozott kellő körültekintéssel az Országgyűlés – mondta lapunknak a fideszes Bencsik János, miután 102 igen szavazattal, 33 nem és 33 tartózkodás mellett „átment” a magyar parlamenten az Európai Unió és Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmény (CETA). A politikus szerint így nem Magyarország fogja megtorpedózni a megállapodást, de abban lehet bízni, hogy a 28 EU-tag között lesz olyan, amely nem áll mellé. Jelen állás szerint Ausztria vagy Belgium ellenszegülése is elég lehet. A kormánypárti képviselő viszont tart attól, hogy végül a többi tagállam is behódol a CETA-lobbinak, és akkor elkerülhetetlenné válik, hogy október 27-én aláírja az egyezményt Kanada és az EU.

A voksolást megelőző parlamenti záróvitában is Bencsik János képviselte a fenntartható fejlődés bizottság elutasító álláspontját. A politikus kiemelte: az egyezmény lehetőséget teremt arra, hogy a magánérdek felülírja a közösségi érdeket, a szabályozási akadályok lebontása megkönnyíti az áruk és befektetések szabad áramlását.

Az elővigyázatosság kultúráját leváltja a kockázatalapú megközelítés kultúrája, a megállapodás pedig feketedobozokat rejt magában: a ki nem tárgyalt részletkérdéseket később fogják pontosítani. Bencsik szerint a CETA-val kapcsolatban az is aggályos, hogy a befektetők és a nemzetállamok közötti viták rendezését kiemelik a nemzetállami és az európai jogrendszer keretei közül, s nemzetközi választott (offshore) bíróságokra testálják. Mindezek eredményeként pedig csökkenni fog az élelmiszer-biztonság, a munkajog és a környezetvédelem eddigi szintje.

A Jobbik szerint az Európai Bírósághoz kellene fordulni a CETA miatt, mert az sérti az uniós jogot. Staudt Gábor frak­cióvezető-helyettes elmondta: ha az egyezmény nem felel meg az uniós jognak, akkor a politikai vita is meddő. Szerinte az EU gyakorlata nem engedi, hogy párhuzamos bíróságok alakuljanak ki, emellett aggályos, hogy félre lehetne tenni a környezetvédelmi szabályokat. Az ellenzéki LMP szerint a kormány nem beszélhet többet nemzeti érdekérvényesítésről és nemzeti érdekről, ha aláírja az egyezményt. Schmuck Erzsébet frakcióvezető emlékeztetett: az egyezményről öt éven keresztül teljesen titokban, az emberek kizárásával, de a külföldi nagyvállalatok képviselőinek bevonásával tárgyaltak a felek.

A kormány által beterjesztett eredeti javaslatot a törvényalkotási bizottság javaslatára módosította a parlament: nem hagyta jóvá, hogy a CETA tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezéseit ideiglenesen alkalmazzák. Így talán el lehet odázni a legkényesebb részek azonnali hatályba­lépését. Azt pedig, hogy az egyezmény megfelel-e a korábban rögzített követelményeknek, az Országgyű­lés majd külön eljárásban vizsgálja meg. Terítékre kerülhet a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintje, továbbá az anti­demokratikus vitarendezési eljárás megítélése, de félő, hogy az egyezmény végső hatálybalépését jelentő ratifikálás során már késő lesz változtatni a magyar érdekeket sértő pontokon.

– Elég a szemfényvesztésből, nemet kell mondani a CETA-ra – mondta lapunknak a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője. Fidrich Róbert kifejtette: lényegében semmilyen biztosítékot nem nyújt az EU–Kanada szabad kereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos aggályokkal szemben az Európai Bizottság újabb magyarázó nyilatkozatjavaslata, ezért a civil szervezetek továbbra is az egyezmény aláírásának elvetését szorgalmazzák. – A CETA változatlanul lehetővé tenné, hogy a multinacio­nális cégek bepereljék az egyes kormányokat. A nyilatkozat a hazánk génmódosítás-mentességét fenyegető veszélyekkel kapcsolatban sem nyújt érdemi biztosítékot – tette hozzá Fidrich.

A Greenpeace úgy látja: az Európai Bizottság, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is az európai, illetve a magyar érdekek védelme helyett megpróbálja eladni az egyezményt a közvéleménynek, illetve a döntéshozóknak. Tömöri Balázs kampányfelelős lapunknak hangsúlyozta: ha a magyar kormány asszisztál az EU és Kanada közt kötendő egyezmény megkötéséhez, azzal elveszítheti az alaptörvényben rögzített GMO-mentességet, valamint az egészségvédelem és a klímavédelem már elért szintjét.

Noha a kérdés a kormánypártot is megosztja, egyelőre úgy tűnik, a civilek hiába küzdenek minden erejükkel a CETA jelenlegi szövegének elfogadása ellen. Most azt kérik a kormánytól, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a befektetői bírósági rendszer vizsgálata érdekében. A jelek szerint azonban eddig követeléseik süket fülekre találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.