Csak trükkel csökkent az államadósság?

Az Eurostat a jegybank és az Eximbank zavaros költéseit is beszámítaná.

Wiedemann Tamás
2016. 10. 25. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az érvénytelen népszavazás után a kormány újabb alkotmánymódosításba kezdett, egy korábbi változtatás hozhatja kellemetlen helyzetbe a kabinetet. Az alaptörvényt néhány évvel ezelőtt a kormánypárti többség úgy módosította, hogy ameddig az államadósság nem megy a bruttó hazai termék ötven százaléka alá, addig a GDP-arányos államadósságnak évről évre csökkennie kell, kivéve, ha recesszió van. Ez az adósságszabály borulhat a 2014-es és 2015-ös esztendővel kapcsolatban, ha az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nem fogadja el a magyar állam statisztikai adatait. Ahogy lapunk is beszámolt róla, múlt pénteken jelezte az Eurostat, hogy erős kétségei vannak az állami Eximbank és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységével kapcsolatban. Az Eximbankról egyébként már korábban is azt állította az Eurostat, hogy a költségvetéshez tartozik, így az államháztartási hiányon meg kellene látszania a bank tartozásának. A luxemburgi testület mostani észrevételeiben viszont újdonságként vetődik fel, hogy az MNB-t is bevonta a vizsgálatába.

Az Eximbanknak elvileg a magyar külkereskedelmet kellene támogatnia különböző exportot segítő hitelkonstrukciókkal, kötelezettségvállalásokkal és biztosításokkal. A valóságban azonban a pénzintézet nagyon gyakran olyan célokra ad kölcsönt, amelyek a kormányhoz köthető üzleti körökhöz kapcsolhatók, és semmi közük sincs az exporttevékenységhez, néha pedig kifejezetten a kormányközeli üzleti köröket támogatja. Az Eximbank adott például 6,7 milliárd forintot Andy Vajnának, hogy megvegye a TV2-t, és 16 milliárd forintot Garancsi István cégének, a Market Építő Zrt.-nek a Kopaszi-gáti építkezésére.

Az Eurostat lényegében azt állítja, hogy az Eximbank a kormányzati szektor része, így be kell számítani az állam­adósságba a pénzintézet adósságait, vagyis a más bankoktól felvett hiteleket és a kibocsátott kötvényeket, kintlevőségeit. A kormány szerint viszont a bank különálló intézmény, döntéseit saját maga hozza, az államnak mint tulajdonosnak nincsen ráhatása a pénzintézet üzleti tevékenységére.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest vezetője emlékeztetett arra, hogy az Eurostat az elmúlt években minden tagállam esetében sokkal szigorúbban vizsgálja az úgynevezett „foglyul ejtett intézményeket”, vagyis azoknak a szervezeteknek a működését, amelyek a kormányzati szektoron kívülre vannak besorolva, de nagyrészt az államtól függnek. – Valójában ezek az intézmények nem saját elhatározásból, hanem a kormányzat befolyása alatt működnek, és végső soron az ügyleteik kockázatát sem ők maguk vállalják, hanem az állam – mondta. Emiatt elképzelhető, hogy az Eurostat jövő márciusban olyan döntést hoz, amellyel egy csapásra, visszamenőleg is átírhatja a magyar adósságmutatókat. Romhányi szerint, ha ez bekövetkezik, akkor csak az Eximbank 2,1 százalékponttal ronthatja a múlt év végi magyar adósságrátát, és 1,7 százalékponttal a 2014. év végit.

Tavaly év végén 74,7 százalékra csökkent a 2014. év végi 75,7 százalékról az adósságráta, az újraszámolt adatok alapján ez rendre 77,4, illetve 76,8 százalékra módosulna. Ez azért érdekes, mert a jelenlegi kormányadatok szerint egy százalékponttal csökkent az adósság, azonban az Eximbank beszámításával már csak fél százalék lenne a csökkenés mértéke. Az Eximbank adósságai, vagyis hitelviszonyt megtestesítő kötelezettségei 731 milliárd forintot tettek ki 2015 végén, amely mintegy 180 milliárd forintos növekedés 2014-hez képest.

Mindez azért is érdekes, mert a jegybank alapítványai 212,9 milliárd forintos állampapír-mennyiséggel rendelkezhettek még tavaly. Márpedig ha az Eurostat úgy dönt, hogy hasonló logika alapján az MNB alapítványainak kötvényvásárlá­sait is beszámolja, akkor ez a félszázalékos adósságcsökkenés is eltűnne. Tehát azt mutatná a statisztika, hogy 2014-ről 2015-re némileg nőtt az adósságráta, ami szembemenne az alkotmányban rögzített adósságszabállyal. A jegybanki alapítványok már reagáltak is, hiszen idén 56 milliárd forintnyi állampapírtól váltak meg, ez azonban csak az idei évre jelenthetne gyógyírt, a tavalyi és tavaly­előtti statisztikát már nem befolyásolná.

Nem véletlenül léptek ilyen gyorsan a Pallas Athéné alapítványok. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke ugyanis egy európai parlamenti képviselőnek október 19-én adott válaszában azt írta, hogy az unió jegybankja akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat, ha úgy ítéli meg, hogy egy tagállami központi bank nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. A központi bankok közvetlen államkötvény-vásárlásának tilalma vonatkozik a jegybankok közvetlen hatósága alatt működő bármely közvetítőre, amelyet a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére használhatnak. Az elnök szerint a központi bankoknak megfelelő biztosítékokat kell adniuk arra, hogy ilyen jogi konstruk­ciókkal nem csatornázzák át a központi banki forrásokat a kormány részére.

Az Euró­pai Unió egészében csökkent kissé a GDP-arányos államháztartási deficit és az államadósság a második negyedévben – közölte tegnap az Eurostat. Az EU 28 tagállamában a GDP-arányos államháztartási hiány 1,8 százalékra mérséklődött az első negyedévi 1,9 százalékról. A GDP-arányos államadósság a második negyedév végén 84,3 százalék volt az első negyedév végi 84,5 százalékkal szemben. A görögök és az olaszok tartozása volt a legnagyobb, elérte a GDP 179,2, illetve 135,5 százalékát. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.