Előleghez juthatnak a gazdák

Hozzájuthatnak a mezőgazdasági támogatások előlegéhez a gazdák – az MVH elnöke nyilatkozott lapunknak.

Tóth László Levente
2016. 10. 17. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei előlegek kifizetésénél újdonság, hogy idén a kistermelői támogatásra illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előre hozott kifizetésekből. Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést. Ennek érdekében az MVH mindent megtett, a minisztérium mellett a hivatal munkatársai is rendkívül feszített tempóban dolgoztak – hívta fel a figyelmet az elnök.

Az MVH elnökétől megtudtuk, hogy Magyarország él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Hazánk e tekintetben is élenjáró, rajtunk kívül csak 9 tagállam fizet ilyen arányban, de a túlnyomó többségük is csak egy-két jogcímre. (Az előlegek elméleti maximuma a teljes összeg 70 százaléka.) A jogosult kérelmezők – az ellenőrzési bonyodalmakkal nem terhelt esetekben – jellemzően a teljes kifizetés körülbelül 50-60 százalékára számíthatnak előlegként.

Az MVH a közvetlen támogatások közül a következő támogatások esetében fizet előleget: egységes területalapú támogatás (SAPS), zöldítés, kistermelők támogatása, fiatal gazdálkodók támogatása, tejhasznú tehéntartás támogatása, hízottbikatartás támogatása, anyajuhtartás támogatása. Az átmeneti nemzeti támogatások közül előlegfizetés történik az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatása, a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatása, a termeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatása, a termeléstől elválasztott szarvasmarha-extenzifikáció átmeneti nemzeti támogatása esetében.

Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására. Ennek is köszönhető, hogy az idei évben több volt a hibátlan illetve pontosabb kérelem, ami hozzájárul, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást. Előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.

Jó hír, hogy Magyarország él az Európai Bizottság enyhítő-egyszerűsítő intézkedéseinek lehetőségével a szankciók tekintetében is. Ennek megfelelően az idei évtől bizonyos típusú hibás igénylésekre enyhébb szankciókat alkalmazunk. Az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődik a mai napon és – az ellenőrzések ütemében – több részletben november 30-ig tart. Október 18-ától az MVH a zöldítés előlegeit kezdi el fizetni. Minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-áig folyamatos. Jó, ha számítanak a gazdálkodók arra, hogy a támogatásokat az MVH több részletben fizeti ki. Az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára. Így például a SAPS és a Zöldítés előlegét is külön-külön kapják. Az előlegek folyósítására november végéig van lehetőség. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a rész-, majd pedig a végkifizetések – ezek is az ellenőrzések függvényében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.