Haladékot kapott az elmeszelt bank

Betegség miatt csúszik az a végrehajtás, amelyet az UniCredit ellen rendelt el a Fővárosi Törvényszék.

Hajdú Péter
2016. 10. 19. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forintosítás után kikerült a figyelem középpontjából a devizahitelesek ügye, pedig nem reménytelen, hogy nyertesen kerüljenek ki a bankokkal vívott csatából. Vannak ugyanis olyan esetek, amelyeknél az ügyfél követelését el nem ismerő bankkal szemben igazat ad a pereskedő ügyfélnek a bíróság.

Ez történt Falus Zsolt – aki egyébként a Bankcsapda Egyesület elnöke – esetében is. Amint arról másfél héttel ezelőtt hírt adtunk, az adós kérésére a Fővárosi Törvényszék március 2-án végrehajtást rendelt el az UniCredit Bank ellen. Akkor még nem tudtunk sokat az ügyről, Falus Zsolt azonban azóta beavatta a részletekbe is a Magyar Nemzetet.

Az adós 2007-ben devizahitelt vett föl a banktól, amelynek visszafizetésével problémái adódtak a 2008-as válságot követően, s különösen azután, hogy a 2010-ben hatalomra került második Orbán-kormány idején jelentősen gyöngült a forint a vezető devizákkal szemben. Így 2011-ben jutott el oda, hogy már nem is tudta fizetni a drámaian megemelkedett törlesztőrészleteket. A bank bedőltnek minősítette a hitelt, és követelte a tartozás megfizetését az ügyféltől, majd 2013-ban végrehajtást is indított ellene. Ő viszont perben kezdeményezte a végrehajtás megszüntetését. Ebben az ügyben még nem született ítélet.

Az ügyfél fizetésképtelenségét magyarázza, hogy a tartozás összege – a kezdeti 4,49 százalékról 9,1 százalékra emelt kamatok és az árfolyamveszteség miatt – az eredeti hitelnek csaknem a háromszorosára emelkedett. Falus Zsoltnak időközben tudomására jutott, hogy a pénzintézet a hitelezői kockázatokat egy a devizahiteles szerződés mögött álló pénzügyi termékkel kezelte. Igen ám, de erről valójában semmiféle megállapodás nem született közte és bank között.

– Nevezhetjük ezt egyfajta pénzügyi cascónak is, amikor helyettem, aki képtelen kifizetni a tartozást, egy harmadik fél fizet. Ennek az ügyletnek azonban díja volt, ami növelte a törlesztőrészletet, miközben nem is tudtam a szerződés létéről. Így nyilván nem véletlen, hogy több mint kétszeresére emelkedett az általam fizetendő kamat. Azt is vélelmezem, hogy miután a háttérben egy általam nem ismert szerződés áll, nem is jött létre jogszerűen a hitelszerződés – fejtegette lapunknak Falus Zsolt. Sőt, azt is állítja, hogy adósságának egy részét ugyan az ingatlan értéke fedezi, de a megemelkedett tartozás efölötti részét nyilván a hitelszerződés hátterében lévő – előtte egyelőre még ismeretlen – ügylet fedezi, amelynek összegét szerinte már meg is kapta a bank a hitelezői kockázati szerződést megkötő harmadik féltől. Alapelv ugyanis, hogy minden hitel teljes összege mögött fedezetnek kell lennie, ami az UniCredit esetében kezesség, bankgarancia vagy derivatív ügylet, népszerűbb nevén SWAP-ügylet lehet. – Az csak a hab a tortán – tette hozzá –, hogy miután a tartozást már behajtotta a bank, tőlem még egyszer kéri annak megfizetését.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint elképzelhető, hogy a pénzintézet a hitel visszafizetésének biztosítékaként valamilyen szerződést kötött, az azonban elképzelhetetlen, hogy az esetlegesen megkapott összeget az adóson is behajtsa. A tartozás visszafizetése után ugyanis az adós már annak tartozik, aki kiegyenlítette a bank követelését. Abban az esetben viszont, ha erről a háttérben lévő szerződésről nem tudott az ügyfél, s arról az általános szerződési feltételekben sem esik szó, ráadásul annak terheit a nyakába akarják varrni, akkor hibázott a bank, és semmis lehet a szerződés.

Miután az ügyfél jogtalannak tartotta, hogy olyan díjat is kifizettessen vele a bank, amelynek létezéséről tudomása sem volt, 2014-ben pert indított a hitelintézet ellen: az elszenvedett árfolyamveszteség visszafizetését kéri kártérítés címén, továbbá sérelmi díjra is igényt tart. A hozzávetőlegesen egy évig tartó eljárás végén a bíróság neki adott igazat, s a bankot kötelezte, hogy a hitelügylettel kapcsolatos minden – így a kölcsönszerződés mögött álló másik ügylet iratait is – bocsássa rendelkezésére. A bíróság a végrehajtás során megszerzett adatok alapján dönt majd arról, hogy jogos-e az az összeg, amit követel a banktól az ügyfél. A pénzintézet nem fellebbezett az ügyben, így tavaly, év végén jogerőre emelkedett az ítélet. Ennek ellenére hónapokig nem adta ki a kért iratokat, ezért az ügyfél végrehajtást kért a bank ellen, amire ma délután három órakor került volna sor. A végrehajtás azonban elmarad, mert a hírek szerint a végrehajtó megbetegedett.

– Miután a végrehajtásról szóló hírt posztoltam a legnagyobb közösségi oldalon, illetve MTI-közleményt szerettem volna közzétenni – amelynek közlését megtagadta a hírügynökség –, egyeztetni szerettem volna a végrehajtóval a szerdai végrehajtásról. Ő azonban legnagyobb meglepetésemre bejelentette: megbetegedett, így elmarad a szerdai végrehajtás. Kérdésemre kijelentette, helyettest sem tud küldeni, mert ezt az ügyet ő maga akarja végigvinni – tájékoztatta lapunkat Falus Zsolt.

– Orvosi vizsgálatra kell mennem, ezért halasztottam el a végrehajtást egy héttel, jövő szerdára – ezt már Schmidt Zoltán, a végrehajtó mondta el kérdésünkre.

Bár egyéni ügyről van szó, Falus Zsolt úgy látja, mégsem egyedi az eset, hiszen hasonló cipőben járhat még több tízezer devizahiteles ügyfél. Ha pedig ő sikerrel jár, akkor másnak is lehet esélye igazának kivívására.

Az ügy részleteiről megkérdeztük az UniCredit Bankot is, de választ másfél hét elteltével sem kaptunk a végrehajtással kapcsolatos kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.