Munkaerőhiány a mezőgazdaságban

Munkaerőhiány van a mezőgazdaságban, a modern gépekhez értő szakemberből sincs elég Magyarországon.

Tóth László Levente
2016. 10. 13. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot bukott a kormány agrárpolitikája. Nemcsak azért, mert a minap a Kishan­tosi Ökogazdaság ügyében kőkemény bírósági határozat született a Nemzeti Földalapról szóló törvényről, amelynek számos szakaszát az alaptörvénybe ütközőnek ítélte a Fővárosi Törvényszék. Azért is, mert a kormány képviselői lépten-nyomon a kézimunkát igénylő mezőgazdasági szak­ágazatokra mutogattak azzal, hogy azok részben gyógyírt jelentenek majd a munkanélküliségre. Pedig az állástalanok száma leginkább a külföldi munkavállalás és a közmunka miatt csökkent, miközben a kétkezi munkavégzést igénylő mezőgazdasági szak­ágazatok – a kertészek, szőlészek, állattartók – munkaerőhiánytól szenvednek.

A gépeken nem múlik a hatékonyság növelése. Az elmúlt tíz évben közel 800 milliárd forint értékű gépberuházás történt a mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. Az idei első fél évben pedig a mezőgép-forgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számításai alapján.

Egy gyöngyöspatai termelő mondta még a nyáron, hogy nem tudja kivel leszedetni a meggyet, mert napi 2000-3000 forintért nem lehet napszámost találni Magyarországon. Egy málnatermelő lapunknak úgy fogalmazott, hogy ha találna is alkalmi munkásokat a szezonban, azokra nem tudná rábízni a gyümölcsöt. A káposztatermelő gazdaságoknak pedig a napokban kellene betakarítaniuk a termést, de nem tudják, hogy ki szedi fel. Arról már nem is beszélve, hogy az állattartók – országrésztől függetlenül – egész évben panaszkodnak arra, hogy nem találnak embert az állatok mellé. És akkor a Csányi Sándor mohácsi vágóhídjára lasszóval összefogdosott hentesek külföldön dolgozó, a hazainál tisztesebb bért kapó kollégáiról még nem is beszéltünk, pedig ők is az élelmiszer-gazdaság vándorai.

Most a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége kongatta meg a vészharangot, azt állítva, már az élő munkaerőt éppen hogy kiváltó mezőgazdasági munkagépek kezelői és szervizelői, a mezőgépészek hiánya is a mezőgazdaság jövőjét veszélyezteti, ha számuk tovább csökken. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hiányszakmának minősítette a mezőgépészszakmát.

– A súlyos szakemberhiány oka, hogy a szakmunkás- és technikusképzésre, valamint az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma nagyon alacsony, sok esetben pedig hiányzik a diákokból a szakmai érdeklődés, miközben a technika, technológia fejlődik – vélekedett a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke. Ha nem tudjuk orvosolni ezt a súlyosbodó problémát – mondta Harsányi Zsolt, a mezőgazdasági és építőipari gépek értékesítésével, szervizével foglalkozó Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője –, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Hiába a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szaksze­rűen kezelje, karbantartsa. Ha nem változik sürgősen a helyzet, akkor a gazdálkodás hamarosan kényszerszünetre lesz ítélve.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az derül ki, hogy a munkaerőt tekintve a gazdálkodók közel négyötöde csak gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel 3, középfokú szakirányúval 7 százalékuk rendelkezik. A szakképzett dolgozókból egyre kevesebb van, és helyüket gyakran szakképesítés nélküli munkavállalókkal töltik be.

Szintén KSH-adat, hogy a mezőgazdaságban dolgozók aránya az összes foglalkoztatotton belül 25 éve még 14 százalék volt, ma azonban már az 5 százalékot sem éri el. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 ezer diák mintegy 5 százaléka kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, ám a sikeres szakmai vizsgát mindössze a diá­kok negyede tette le. A vészjósló adatokból azt is megtudhatjuk, hogy az összes, körülbelül 43 ezer mezőgépész végzettségű szakemberből csupán négyezer dolgozik a mezőgazdaságban Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.