150 milliárdnyi pályázati keretet függesztettek fel

A források jelentős túligénylése, valamint csalás gyanúja miatt két vidékfejlesztési pályázat esett ki.

Szabó Dániel
2016. 11. 21. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik lefújt pályázat a 13,85 milliárd forint keretösszegű Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása című, a másik a 141 milliárd forint összértékű Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban nevű pályázat. Két okra hivatkozik az EU-s forrásokat elosztó Miniszterelnökség: egyrészről kezd kimerülni a keret, mert túl sokan jelentkeztek, másrészről felmerül az is, hogy mesterséges körülményeket teremtettek egyes pályázók.

Utóbbi fogalom azt jelenti, amikor egy céget, vállalkozást vagy személyi adatokat úgy módosítanak, hogy megfeleljen a tender kiírásának. Volt már ebből probléma Magyarországon: a legáltalánosabb, hogy megváltoztatják a társaság tagjainak tartózkodási helyét, ha például meg van határozva, hogy melyik régióból lehet pályázni. Ugyanígy bevett módszer az is, hogy új tevékenységi köröket vesz fel egy cég, és nem látszik, hogy dolgozni is szeretne bennük.

Az első, nem mezőgazdasági tárgyú vidékfejlesztési pályázatokra október 24-étől lehetett jelentkezni, de jóval a tervezett lezárás előtt, november 24-én függesztik fel. A másik, 141 milliárd forintos keretre február 25-étől lehetett pályázni, itt is most csütörtökre módosul a lecsengetés. 

Azoknál a tendereknél, melyekben felmerült a mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja, soron kívüli vizsgálatot tartanak – jelentette ki Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az irányító hatóság vizsgálja az ügy részleteit.

A projektek sikeres megvalósulása érdekében fontos, hogy az ügyfelek részletesen tájékozódjanak a pályázati követelményekről, és a felfüggesztést megelőzően gondoskodjanak a támogatási kérelem véglegesítéséről és benyújtásáról. Ezt a központi honlapon tehetik meg.

Pénteken derült ki, hogy a kormány megegyezett Brüsszellel az uniós pályázatok eljárási rendjéről. Az EU ugyanis korábban kritizálta, hogy a források elosztásában a Miniszterelnökség jelölte ki a pályázatok felelőseit, majd a kiválasztott projekteket is náluk kellett bemutatni. Ez összességében lehetőséget adott arra, hogy kézi vezérléssel döntsenek a pénzosztásról, ezt pedig az unió szerette volna elkerülni. A vita miatt sokáig úgy nézett ki, hogy Brüsszel elzárja a pénzcsapokat, a megegyezés viszont  lehetővé teszi, hogy újra támogatást osszon Magyarország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.