480 milliárdot még elkölthet a kormány jövőre

Hiába az adócsökkentés, van még mozgástér a kiköltekezésre az OTP elemzői szerint. De rengeteg a kérdőjel.

Szabó Dániel
2016. 11. 23. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután idén egy százalék körül lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, addig jövőre teljesen egyensúlyba kerülhetett volna a bevételi és a kiadási oldal, ha a kormány nem jelenti be a jövő évi adó- és járulékcsökkentést, valamint a várt mértékben emelte volna a nyugdíjakat, írja a Portfólió.hu az OTP elemzésére hivatkozva.

Bár jövőre a társasági adó 9 százalékra csökkentése lyukat üt a költségvetésen, a kormánynak mégis marad 480 milliárd forintnyi elkölthető pénze. A cégek terheinek csökkentésétől és a tervezett béremeléstől azt várják a szakértők, hogy nőni fog a fogyasztási kereslet, valamint bővül majd a növekedés. Az sem kizárt, hogy a GDP 3,9 százalékkal nőhet.

A hurráoptimizmussal azért még érdemes spórolni: a Központi Statisztikai Hivatal egyelőre az idei társasági adóbevételt sem tudta belőni, mert az nagyban függ a cégek teljesítményétől és döntéseitől miután bevezették a növekedési adóhitelt. Például 90 százaléknyi adóbefizetést spórolhatnak meg a cégek azzal, ha bővülnek, és növelik a foglalkoztatottaik számát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a piaci szereplők mire és hogyan reagáltak, ezért a KSH-nál 2015-re csak a teljes bevételek 10 százalékát számolták el, a maradéktól azt remélik, hogy 2016-ban és 2017-ben folyik be, de erről, ugye, nem tudni, mennyi is. De az OTP elemzői – ahogy erre fel is hívják a figyelmet – a teljes bevételi többlettel számoltak, ez pedig százmilliárdos ingadozást is jelenthet.

Arra jutottak, hogy 2017-ben az adóbázis jelentősen nő majd. Alapvetően két tényezőből indultak ki: a kormány béremelést akar a társasági adók és a járulékok csökkentésétől, valamint a munkaerőhiány a piacon a fizetések emelkedésével jár. Vagyis az elemzők szerint az embereknek több pénzük lesz, ergo többet költenek. Ez okozhatja a bevételkiesés tompulását.

Úgy vélik, hogy az 5 százalékos járulékcsökkentés nélkül a költségvetés egyensúlyba került volna, azzal együtt már 1,1 százalék lehet. De a kormány célszáma 2,4 százalék.

Emiatt szerintük a szerdán bejelentett 1,6 százalékos nyugdíjemelésnél is nagyobb jöhet, akár 2,4 százalék. Így jön ki a 480 milliárdos fennmaradó költségvetési rész, amelyet a kormány elkölthet.

Ami miatt érdemes óvatosan kezelni a becsléseket, hogy egyelőre megmondhatatlan, hogy mekkora lesz a tényleges bérnövekedés: Varga Mihály korábban 40 százalékos emelést akart lenyomni a munkáltatók torkán az elkövetkező hat év alatt. Ez nem lenne példa nélküli: Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt 2003-ban a közszolgák fizetését nagyjából ennyivel emelték meg, viszont azt a költségvetés nem is bírta. Most lényegesen jobb a helyzet, a gazdaság stabilabb, de egyáltalán nem biztos, hogy a munkáltatók bevállalják a jelenlegi feltételek melletti reálbér növelést.

Ha meg igen, könnyen elképzelhető, hogy több embert alkalmaznak majd feketén, vagy tolnak rá a kata nevű vállalkozói adóra. Ez csökkentheti a bevételkiesés tompítását, ahogy arról Vadász Iván beszélt korábban lapunknak.

Orosz rulettnek tűnik egyelőre az is, hogy a leginkább a kormány korábbi ellenségeinek, a multiknak kedvező tao-csökkentésből fizetésemelés és/vagy fejlesztés lesz. A világpiacokon például az a trend, hogy a szereplők tartalékolnak. Kérdés, hogy Magyarországban mennyire bíznak, miközben az Egyesült Államokban Donald Trump lett az elnök, amit nehezen áraz be a piac, ahogy azt sem tudni, hogy az Egyesült Királyság (a világ 5-6. legnagyobb gazdasága) pontosan milyen forgatókönyvvel fordul rá a brexitre, ha egyáltalán ráfordul, annak pedig milyen hatásai lesznek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.