Röpködnek a nagy szavak, de jobban élni nem fogunk

Szakértők szerint szó sincs a kormány által hangoztatott bürokráciacsökkentésről az új adócsomagban.

Horváth Attila
2016. 11. 22. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt fogadta el az Országgyűlés az új adótörvényeket, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint köztehercsökkentési, egyszerűsítési intézkedéseket tartalmaznak, és növelik a versenyképességet. A legtöbb kormánypárti politikus, így Tállai András, a tárca parlamenti államtitkára is azt hangsúlyozza hetek óta, hogy az új adócsomaggal mérséklődik a bürokrácia. A 203 oldalas dokumentumot a lapunk által megkérdezett adószakértők legtöbbje még csak el sem olvasta, mert – mint mondták – egyszerűen nincs értelme foglalkozni vele.

– A bürokrácia mérséklése a kormány adópolitikájára eddig sem volt és továbbra sem jellemző. Mutassa meg valaki azt a részt, amely arra utal, hogy csökkenne a papírmunka!

Hangzatos kijelentés, de nem igaz

– mondta az MNO-nak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.

Vadász Iván hozzátette, a kisvállalkozók tételes adója (kata) bevételi határának 6-ról 12 millió forintra emelése rejtett foglalkoztatásra csábít, adótervezési ötleteket adhat. Korábban, a múlt pénteki vitanap után erről beszélt lapunknak Michnai Attila adószakértő is. Rámutatott: 350 ezer forint befizetése mellett egy év alatt 12 millió forintot kereshet például egy nyugdíjas vállalkozó, a főállású ugyanennyit 650 ezer forinttal, ami arra sarkallhatja a cégeket, hogy munkaviszony helyett így foglalkoztassák alkalmazottaikat. Michnai Attila akkor úgy nyilatkozott, az új csomaggal nem változott, hogy a kormány inkább a fogyasztást adóztatja meg. A magas forgalmi adók azonban erős kísértést jelentenek az adócsalásra.

Hasonlóról beszélt az elfogadott csomag után Vadász Iván. Szerinte azzal, hogy nő a minimálbér, és hogy a mostani csomagban még csak el sem fogadott járulékcsökkentést a kisvállalkozóknak kötelezően béremelésre kell fordítaniuk, a kormány azt éri el, hogy egyre többen választják majd a kiskapukra lehetőséget adó katát. Mint mondta, minden valószínűség szerint

egyre többen kezdenek majd feketézni.

Négy órában jelentik be az alkalmazottaikat, trükközhetnek a kafetériával is, de más ötleteik is lehetnek a vállalkozóknak.

– A jelenlegi minimálbér a létminimumot is alig fedezi, ezen azonban pusztán a bérterhek csökkentésével nem lehet változtatni. Rendszerszinten kellene gondolkodni, egyebek mellett változtatni kellene az oktatáson, növelni kellene a termelékenységet, a sort folytathatnánk – mondta Vadász Iván. Az alelnök szerint ez sziszifuszi munka, nehéz nekiállni, inkább a hangzatos bejelentések, a nagy szavak időszaka a mostani, ilyen az elfogadott adócsomag is.

A minimálbérről azt is mondta, hogy differenciáltan kellene kezelni, ágazatonként más-más összegre lenne szükség ahhoz, hogy valódi hasznára legyen a gazdaságnak. A mezőgazdaságban például alacsony a jövedelem és a termelékenység is, ezért ott a két problémát egyszerre kellene kezelni. Hozzátette: ha szeretnénk a fejlett világhoz tartozni, akkor a munkaerőt úgy kellene újratervezni, hogy jusson idő pihenésre, továbbképzésre, élethosszig tartó tanulásra. Ettől azonban nagyon messze járunk.

A szakértő szerint az új adócsomag és a kormány többi elképzelése ilyesmit nyomokban sem tartalmaz. Hozzátette, a 203 oldalas dokumentumban nincs olyan elem, amely valódi hatást gyakorolna az életünkre. Mivel általában a megszavazása napján is módosító intézkedéseket fogalmaznak bele, ő sem volt hajlandó eddig elolvasni, idővel, munka közben nyer majd ki belőle fontos információkat.

– Egy 2006-os alkotmánybírósági határozat szerint a salátatörvények veszélyeztetik a jogbiztonságot, a mostani csomag pedig mindenképpen annak számít.

Még csak arra sem vették a fáradságot, hogy tartalomjegyzéket készítsenek a dokumentumhoz

– emelte ki Vadász Iván.

Ráadásul, mivel a csomag még nem tartalmazza a nagy hanggal bejelentett járulékcsökkentést és társaságiadó-csökkentést, az idén még biztosan várható, hogy módosítják az adótörvényeket. Vadász Iván szerint decemberben egyszer még megint a parlament elé kerülnek a kérdések, addig pedig a mostani csomagba feleslegesen ássák bele magukat mélyebben a szakértők és az adótanácsadók.

A módosítások értelmében a kata esetében jövőre a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nő a bevételi határ. A nemzetgazdasági tárca szerint így még többeknek hozhat jelentős adómegtakarítást és kevesebb adminisztrációt ez az adózási mód, amelyet eddig több mint 160 ezren választottak – áll az MTI tudósításában. A minisztérium szerint az áfa alanyi mentességi értékhatárának 6-ról 8 millió forintra emelése hasonló előnyöket hoz, az új limitnek köszönhetően ugyanis még több vállalkozásnak nem kell áfát fizetnie és áfabevallást készítenie 2017-ben. A Ház döntése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövőre új szolgáltatást vezet be támogató eljárás néven, amelynek lényege, hogy a hatóság azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.