Beadta a derekát, és összefog a Viberrel a Telenor

Már nem ellenség a netes üzenetküldő.

Bodacz Péter
2016. 11. 22. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az okostelefonok bő nyolc éve indult térhódításával korábban elképzelhetetlen szintre értékelődött fel a mobilinternet szerepe. A technológia terjedésével ráadásul olyan internetalapú hang- és szöveges üzenet továbbítására alkalmas platformok – voip – is elterjedtek, amelyek a hagyományos, GSM szabványú mobiltelefon-szolgáltatások konkurenciáit jelentik, jellemzően a távközlési szolgáltatók kárára. A világ időközben nagyot fordult, hiszen ma már egyre több mobiltársaság nem a voip-szolgáltatások vállalt vagy titkolt korlátozásában, hanem az együttműködésben látja a lehetőséget. Ennek jegyében kötött együttműködést a Telenor Magyarország, valamint a japán Rakuten tulajdonában lévő Viber.

A Viber Magyarországon igen népszerű, a csetszolgáltatásnak csak hazánkban 2,8 millió felhasználója van. A mostani bejelentés szerint a Viber több telenoros internetcsomagban is korlátlan adatforgalmat kap. Ez azt jelenti, hogy a platformon generált adatforgalom nem az előfizetésben foglalt keret terhére bonyolódik. A Telenor a Viber mellett a WhatsApp, valamint a Messenger, a Facebook, a Twitter és az Instagram app által generált forgalmat sem számolja fel egyes csomagjaiban.

Mint az együttműködés bejelentéskor elhangzott, a Telenor hálózatán mért forgalomból is látszik, hogy az sms népszerűségének korábbi csökkenését követően az elmúlt években a rövid szöveges üzenetek forgalma stagnál, ezzel párhuzamosan ugyanakkor folyamatosan nő az egy előfizetőre jutó mobilinternet-használat, a csetalkalmazások pedig a mindennapok részévé váltak az okostelefon-felhasználók körében. A mobilszolgáltató erre az igényre reagálva új tarifáiba korlátlan csetelérhetőséget épített be.

Sajtóértesülések szerint a Telenor nemcsak a csevegőalkalmazásokkal, hanem zenét szolgáltató platformokkal is szorosabb együttműködést tervez. A Hwsw.hu úgy tudja, hogy a Deezer mellett rövidesen a Spotify és a MyMusic is az adatforgalmon felül lesz elérhető rövidesen.

A világban tapasztalható trendek alapján arra lehet következtetni, hogy a hasonló együttműködések csak szaporodni fognak: az Ericsson napokban megjelent gyorsjelentése szerint 2022-re várhatóan eléri 15 gigabájtot az egy főre jutó havi átlagos mobilos adatforgalom mennyisége. A bővülés nem csak a videó- vagy zenemegosztó felületek népszerűségének következménye, hanem annak is, hogy mind többen használják készüléküket videohívásra, amely szintén a mobilinternet-hálózaton bonyolódik. Szintén jelentős adatforgalomnövekedés tudható be a Facebooknak, a Google különböző alkalmazásainak. A hálózatfejlesztő társaság tanulmánya szerint egyébiránt a mobilelőfizetések száma jelenleg globálisan 7,5 milliárd, ez a szám 2022-re 8,9milliárdra növekszik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.