Hullámvölgybe kerülhet a magyar baromfiágazat

Jelentős károkat okozhat a baromfiágazatnak a múlt héten bejelentett madárinfluenza.

MTI
2016. 11. 07. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke a lapnak elmondta: miután Magyarország bejelentette az európai uniós állat-egészségügyi rendszeren keresztül a madárinfluenzát, a nagyobb magyar baromfi-felvásárlónak számító országok sorra mondják le a rendeléseket, s várhatóan az importtilalmat is többen elrendelik majd.

A lap felidézte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal november 3-án jelentette be, hogy egy Békés megyei pulykafarmon madárinfluenza-vírust mutattak ki a vizsgálatok, elterjedésének megakadályozására kilencezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot.

Az írás szerint ennél sokkal nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak, a harmadik országbeli exportpiacok ideiglenes elvesztése hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget okoz a vágó-feldolgozó üzemeknek.

Bárány László szerint a legnagyobb baj, hogy a madárinfluenzával érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig az importtilalommal érintett országokba nem lehet magyar baromfit szállítani. Ráadásul már azokat a tételeket sem veszik át, amelyek a fertőzés bejelentését megelőző 21 napban indultak el Magyarországról.

Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Kanadába is folyamatos a magyar export, így a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza a feldolgozókhoz, a Magyarországra szállítás díját pedig a hazai vállalkozások állják – írja a Magyar Idők.

A szövetség elnöke megjegyezte: bár a szóban forgó áru élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból kifogástalan, az uniós kereskedők biztosan lenyomják majd az árakat, hiszen tudják, hogy Magyarország kényszerhelyzetbe került. „Így azt a baromfit, aminek a kilóját Japánban ezer forintért tudtuk volna eladni, örülhetünk, ha 800 forintért sikerül értékesíteni” – mondta Bárány László.

A szakember hozzátette: az ágazati szereplők dolgoznak a károk felmérésén, e hét elején a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetnek arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet csökkenteni a károkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.