Kártalanítás a baromfisoknak?

Több ország nem kér a magyar szárnyasokból egy fertőzés miatt.

Tóth László Levente
2016. 11. 08. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan holnap egyeztet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a baromfiágazat képviselőivel a legújabb baromfi-influenzás megbetegedés kártalanításának lehetséges módjairól – mondta lapunknak a Baromfi Terméktanács (BTT) elnök-igazgatója. Csorbai Attila felhívta a figyelmet: a múlt héten napvilágra került tótkomlósi eset kapcsán – ahol a pulykaállomány fertőződött meg – a legnagyobb kár közvetve, az exportpiacok kiesésében jelentkezik majd, így mértékét nehéz megbecsülni. Az tény, hogy a tótkomlósi állattartó telepen a kilencezres pulykaállományt felszámolták, és legalább 30 napig nem lehet újratelepíteni. A cég teljes állami kártalanításban részesül, ez körülbelül 20 millió forintot jelenthet. A betegség hírére eddig Japán – ahová a hízottmáj-export mintegy harmada kerül –, továbbá Dél-Afrika, Izrael és Hongkong – utóbbi csak Békés megyére – korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját. Az országlista azonban még bővülhet, a keleti államokban ugyanis általában nem fogadják el, hogy csak a védőkörzeten belüli árura kell odafigyelni.

Csorbai Attila szerint szinte biztosra vehető, hogy további távol-keleti országok – például Dél-Korea és Kína – is bejelentik az importstopot. A legalább három hónapos exportkiesés egyes termékpályáknak – leginkább a vízi szárnyasok esetében – valódi gondot jelent. A BTT elnök-igazgatója ugyan­akkor egyelőre nem látja, hogy az állatok le­ölése miatti termelői kártalanításon túl az említett közvetett károk miatt milyen típusú kártalanítást lehetne adni.

Az országos főállatorvos, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára azt közölte: tárgyalnak a kereskedelmi partnerekkel, hogy csak az adott régióra vezessék be a korlátozást. Bognár Lajos felhívta a figyelmet: a Tótkomlóson kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő. A szakemberek felkeresték a környékbeli nagy létszámú állattartó telepeket, és mintát vesznek a háztáji állományokból is, a vizsgálatok jövő hét elejére zárulhatnak le.

A magyar baromfiágazat egyes állatbetegségek megelőzésére, leküzdésére külön támogatást kap, ez csak az idén az első fél évben 1,186 milliárd forint volt. A vándormadarak okozta madárinfluenzát azonban a jelek szerint így nem lehet megállítani, bár a szintén e madarak útvonalába eső, Magyarországnál jóval nagyobb Lengyelországban az utóbbi években nem jelentették ilyen betegség megjelenését.

Békésben ugyanakkor tavaly már­ciusban is felütötte a fejét a vírus, akkor egy füzesgyarmati telepen kellett kiirtani több mint 161 ezer kacsát. A közvetett károk miatt akkor nem kaptak kártalanítást a piaci szereplők. A franciáknál tavaly novemberben kilenc régióban jelentkezett a járvány, közvetett kártalanítás ott sem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.