Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

A lépés összefügg az államadós-besorolás minapi felminősítésével.

MTI
2016. 11. 07. 21:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moody's pénteken Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az addigi „Ba1” szintről egy fokozattal stabil kilátású „Baa3”-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába. A cég a lépéssel egy időben két fokozattal szintén „Baa3” szintre emelte az addigi „Ba2”-ről a magyar bankrendszerre megállapított hosszú távú devizabetét-besorolási országplafont, lehetővé téve a magyar bankok felminősítését.

A Moody's hétfőn Londonban bejelentett bankosztályzati lépései az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik.

A Moody's közölte, hogy a hétfői minősítési lépések az általa besorolásokkal ellátott többi magyar bank – az Erste Bank Hungary, az MKB és az FHB – osztályzatait nem érintik.

A Moody's azonban a nyár közepén már javította az Erste Bank Hungary és az MKB különböző besorolásait, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is, a múlt héten pedig az FHB több osztályzatát minősítette fel, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette ezt a pénzintézetet.

A Moody's az FHB felminősítését elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody's nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította az addigi stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet várhatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.