Súlyos veszteségek érik a Molt

A nagyleállás után két hete nem tudják egészében újraindítani a Tiszai Vegyi Kombinátot.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 07. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban van a tavaly augusztus óta Mol Petrolkémia (MPK) Zrt. néven működő egykori Tiszai Vegyi Kombinát (TVK), ugyanis az átfogó ötvennapos felújítás végeztével immár két hete nem tudják működésbe hozni az olefinüzemet – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint ez a rendszerszintű probléma mintegy 100 millió forint veszteséget jelent naponta, vagyis most már milliárdos nagyságrendű a kiesés. Ez egy tervezett rekonstrukció volt, amelyre két-három évente szükség van a tűz- és robbanásveszélyes berendezések cseréje miatt. Lapunk úgy tudja, a gondot az eddigi német gyártmánytól eltérő, olcsóbb hűtőrendszer beszerzése okozhatta. Próbaindítások voltak és vannak, de az eddigi kísérletek hiábavalók voltak. Most már azt tervezik, hogy visszatérnek a régi hűtőrendszerre, ha egyszer az új sehogyan sem integrálható. Megkeresésünkre a Mol nem cáfolta az értesülést, azt azonban nem részletezte, a rendellenesség mekkora bevételkiesést okoz, illetve hatással lehet-e akár cégcsoportszinten az üzleti évvel kapcsolatos várakozásokra.

„A Dunai Finomító valamennyi üzeme visszatért a rendes üzemmenethez, az MPK-nál az Olefin–1 üzem visszaindítása azonban kisebb csúszásban van” – közölte lapunkkal az olaj- és gázipari nagyvállalat. A tiszaújvárosi „kisebb csúszás” helyi forrásaink szerint valójában inkább katasztrófával ér fel, bizonytalanná vált a jövő. A mostani fennakadásokat sokan a korábbi TVK-s szakemberek egy részének eltávolításával azonosítják, akiknek a munkájára nem tartottak igényt, miután a Mol átvette a vegyi kombinátot. Lapunk úgy értesült, hogy a müncheni központú Linde-csoport hűtőrendszerekre specia­lizálódott szakembereit is bevonták a vizsgálatba, egyelőre azonban ez sem vezetett eredményre. Az ilyen és ehhez hasonló nehézségek azért is lehetnek kellemetlenek, mert a Mol elsősorban éppen a petrolkémiai és vegyipari befektetései­vel érné el, hogy a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a jelenlegi harminc százalék alatti szintről 2030-ig fokozatosan ötven százalék fölé emelje. A TVK-ból tavaly augusztusban a Mol száz­százalékos tulajdonú leányvállalataként jött létre a Mol Petrolkémia Zrt. A cég a bejelentéskor azt a tájékoztatást adta, hogy cél a társaság termelési értékláncának bővítése.

A „keresztelőn” azt is előrebocsátották, hogy a Mol-csoport jelentős fejlesztéseket valósít meg Tiszaújvárosban: tavaly novemberre fel is épült mintegy 35 milliárd forintból az éves szinten 130 ezer tonna kapacitású butadiénüzem. A műgumi gyártásához szükséges alapanyagot előállító gyár negyven embernek ad munkát.

Közel 165 milliárd forintos tiszta ebitdát, azaz kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt ért el az idei év harmadik negyedévében a Mol, miközben a részvényesekre jutó adózott eredmény 68,8 milliárd forint volt – derült ki az olajtársaság pénteken közzétett gyorsjelentéséből. A július–szeptemberi időszakban az olajipari vállalat jóval túlszárnyalta az elemzői várakozásokat, amelyek alig több mint 60 milliárdos eredményt és mindössze 156 milliárdos tisztított ebitdát vetítettek előre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.